Beethovent ünnepli a világ

2020-ban az egész világ Beethoven születésének 250 éves jubileumát ünnepli, a nagy zeneszerző művei sorra csendülnek fel nívós zenekarok előadásában, a legismertebb koncerttermek mindegyikében. Nem meglepő tehát, hogy a Pannon Filharmonikusok kínálatában is számos előadáson hallhatjuk a kivételes komponista műveit nemcsak a 2019/2020-as évad második felében, januártól júniusig, hanem ezt követően is, a szeptembertől induló szezonban. Egészen az év végéig lesz alkalma a közönségnek együtt ünnepelni az együttessel, sőt a vállalkozó kedvű, amatőr muzsikusok a Pannon Filharmonikusok zenészeihez csatlakozva nemcsak hallgathatják, hanem elő is adhatják Beethoven műveit a tavaszi Classical Chill out koncerten.  

A Beethoven-év programjainak sora a Kínai Filharmonikus Zenekar vendégjátékával vette  kezdetét január 13-án, hétfőn a Kodály Központban. A hangversenyen az ifjú kínai zongoracsillag, Serena Wang játszotta el a zeneszerző C-dúr zongoraversenyét. 

De nem kell sokat várni, hogy a következő Beethoven-mű is felcsendüljön ezen a helyszínen, hiszen január 18-án a Hősök című hangversenyen a zeneszerző III. (Eroica) szimfónia című darabja lesz hallható a Pannon Filharmonikusok előadásában, maestro Gilbert Varga vezényletével.

Pécs zenekara hosszú évek óta rendszeres fellépője a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar maraton sorozatának, mely az idei évben sincs másként. A február 2-i esemény középpontjában természetesen Beethoven áll, akitől Vass András állandó karmester vezetésével a III. Leonóra- nyitányt és a gyönyörű VIII. szimfóniát játssza el a közönségnek a Pannon Filharmonikusok. 

Az együttes Művészbejáró néven futó kamarasorozatának előadásain ebben az évadban a közönség megismerheti, hogy Astor Piazzollának mit jelentett az ősz, a tél, a tavasz vagy éppen a nyár. A művészek mind a négy alkalommal az argentin zeneszerző Négy évszak Buenos Airesben művéből hoznak el egyet-egyet a közönségnek. A program azonban mindig kiegészül a fellépők más, kedves darabjaival. Természetesen Beethoven sem maradhat ki a sorból, akitől március 19-én az Esz-dúr szeptett I. tételét adják elő a PFZ zenészei. 

Játsszunk együtt Beethovent! – olvasható a Pannon Filharmonikusok felhívásában, mely a zenekar egyik legújabb, elsősorban az egyetemista korosztályt megcélzó, angol nyelvű sorozatához, a Classical Chill Out áprilisi előadásához kapcsolódik. A program érdekessége, hogy a megszokott széksorok helyett a bálteremmé alakított Kodály Központban, körasztalok mellett, egy pohár frissítővel a kezében is élvezheti a közönség a zenekar játékát. A tavaszi előadáson azonban a zenészek sorában is kipróbálhatják magukat a PTE vállalkozó kedvű,  magyar és angol nyelvű diákjai és oktatói. A jelentkezőkből, akik három Beethoven-mű közül választhatnak, meghallgatás során választják ki azokat, akik színpadra lépnek. Április 1-jén az Egmont-nyitány, a VII. szimfónia II. tétele, s a VIII. szimfónia II. tétele a PTE amatőr hangszereseinek és a PFZ kivételes művészeinek együtt muzsikálásának köszönhetően minden bizonnyal olyan formában hangzik el, amit máskor nem lesz módja meghallgatni a közönségnek! 

Rajnai Martin fiatal dirigens már most kiemelkedik pályatársai közül, amit az is igazol, hogy  2018-ban Junior Prima Díjjal is kitüntették. Diplomahangversenyén, június 16-án a Zeneakadémián a Pannon Filharmonikusokat vezényli, mely során Bartók Béla és Liszt Ferenc egy-egy műve mellett Beethoven III. Esz-dúr (Eroica) szimfóniája került be a műsorba. 

A 2020-as Beethoven-év programjainak sora természetesen itt nem ér véget, azonban, hogy milyen művekkel készül még a Pannon Filharmonikusok, arra csak tavasszal, az új évad műsorának megjelenésekor derül fény.