Belső egyensúlyra törekvés

Talán nem tiszteletlenség az előadókkal szemben, ha e felvétel jelentőségét a korongon kívül jelöljük meg: általa egy kétségkívül méltatlanul elfeledett muzsikusegyéniségről szerezhetünk tudomást. A magyar apától származó osztrák Hans Gál gazdag munkásságának egy adalékával a magyarul 1977-ben megjelent, Schubert című könyvéből kapott ízelítőt a magyar zenebarát.

Fittler Katalin

Hans Gál zongora-tanulmányok mellett kora gyermekkorától komponált, spiritus rectora, mai divatos kifejezéssel: mentora a tanára, Eusebius Mandiczewski volt, zenetudományi tanulmányainak befejező akkordjaként Beethoven korai stílusáról írt disszertációt. Zenei neveltetése nem mondott ellent alkatának: a bécsi zenei tradíció ismerete és szeretete, valamint az ellenpont-tanulmányokban való elmélyülés a hagyományok tiszteletéhez vezetett, így ő – aki a második bécsi iskola alakjainak kortársa volt – nem érzett késztetést semmiféle stílusújításra. Széleskörűen megalapozott szakmai tudás, amellett állandó kapcsolat a zenei élet gyakorlatával (tanítás, vezénylés, miközben a zongorához sem vált hűtlenné): valamiféle belső egyensúlyra törekvést eredményezett zenéjében; oly korban, amikor előbb németországi, majd ausztriai élete vált lehetetlenné, hogy utolsó évtizedeit Skóciában töltse. 

 

A CD egy gazdag oeuvre műfajilag periférikus területén ad karakterisztikus pillanatképet - elsősorban az idős szerzőről. A Concertino eredetileg vonósnégyes-kísérettel készült, a zongorás verziónak ez az első felvétele, csakúgy, mint a Három intermezzónak, amely eredetileg alternatívákat adott az apparátushoz: altblockflöte vagy fuvola és csembaló vagy zongora. Miután 1977-ben „hivatalosan” befejezte a komponálást a 87 éves szerző, nem tette le a tollat: elmúlt 90 éves, amikor egy blockflötevirtuóz kérésére szólódarabokat komponált (Négy bagatell, Szonatina, Moment Musical). Folytatható tehát a tréfás összegzés, melyet életrajzírójának mondott a szerző: 40 éves koráig megtanult három, 60 éves koráig két – majd 90 éves koráig egyetlen szólamban gondolkodni.

Intermezzóként a Három kis zongoradarab ciklusa kapott helyet a műsorban, amelyet a bécsi zongoramuzsikában jártas pianista és az elsősorban barokk-játékos blockflöteművész szólaltat meg. Követendő példaként, repertoárbővítőként – hiszen a darabok nyomtatásban hozzáférhetőek.

 

Kiadó: TYXART 

Katalógusszám: TXA 19140