Breton és ír est a Fonóban

A tavalyi nagy siker után újra breton és ír est lesz a Fonóban február 28-án, hétfőn 19.00 órától. Az este két koncertje után szabad közös zene, azaz session teszi teljessé az estét és a közönséggel együtt átélt zenei találkozást. A Bretagne-félsziget legnyugatibb csücskéből érkező zenészek családjukból hozzák magukkal a zenei örökséget, ami kis kelta szigetként él hazájukban. A Nyugat-Írországból érkező népzenészek pedig a hagyományos ír reeleket és jigeket hozzák el a Fonóba, s a limericki és ennisi kocsmák session-jeinek hangulatát. 

A Gwenn Danigo & Malo le Gall duó ifjú zenészei szülőföldjükről, a Bretagne-félsziget legnyugatibb csücskéből hozzák el nekünk otthonuk régi muzsikáját. Bár egyetemi szinten is foglalkoznak népzenéjükkel, az örökséget mindketten a családból hozzák. Ez a zenei nyelv – ahogy beszélt nyelvük is – kis kelta szigetként maradt fenn a nagy “fancia tenger” és az Atlanti-óceán közti, gyönyörű kis zárványban. Hangszereik olyan középkori eredetű fúvós hangszerek, melyeknek használata az egész félszigeten sok száz éve folyamatos. Koncertjükre főként hagyományos táncdallamokkal készülnek.

 

 

Sylvain Pourtier & Császár Róbert duója az ír sziget nyugati felébe repíti a hallgatóságot. Sylvain a Limericki Egyetem népzene szakán végzett, és tanulmányi során – melynek legfőbb színhelyei limericki és ennisi kocsmák számtalan „sessionjei” voltak – igencsak elmélyedt a hagyományos ír hegedűzene egyes aspektusaiban. Mestere – a legendás Siobhan Peoples oldalán olyan dózist kapott ebből hagyományból, amit bizonyos, hogy nem fog sosem kiheverni. De nem is célja. Célja viszont, hogy Robival együtt reeleket, jigeket és egyéb nemű ír táncdallamokat zenéljen mindenki örömére. 

Részletek és jegyek a Fonó weboldalán.