Bemutatkozik a Budapesti Fuvola Akadémia

2016. március 11–13. (péntek-vasárnap) között, a Budapest Music Centerben mutatkozik be a szélesebb közönségnek a nemrégiben alapított Budapesti Fuvola Akadémia, amelynek vezetője Szilágyi Szabolcs fuvolaművész, a Concerto Budapest tagja. Az alkalom meghívott vendégművészei: Emily Beynon, Eimear McGeown, Niall O’Riordan, Alan Weiss, Andrew West. Szilágyi Szabolcs így ajánlja a programot a Gramofon.hu olvasóinak: kurzusok, koncertek, bemutatók, exkluzív beszélgetések és minden, ami fuvola!

A részletes program az alábbiak szerint alakul:

2016. március 11.péntek

16.00 – 17.00 BMC Koncertterem – Feldenkrais módszer – elméleti és gyakorlati foglalkozás. Előadó: Niall O'Riordan

17.30 BMC Koncertterem – Bemutató előadás: a Wm. S. Haynes fuvolagyár története, a Haynes aranyfuvola hangja. Előadó: Alan Weiss

19.30 BMC Koncertterem – „Egy este Emily Beynonnal” – koncert

2016. március 12., szombat

09.00 – 10.30 BMC könyvtár – Feldenkrais módszer – elméleti és gyakorlati foglalkozás. Előadó: Niall O'Riordan

10.30 – 13.30 BMC könyvtár – Emily Beynon kurzus – zenekari állások

15.00 – 18.00 BMC könyvtár – Emily Beynon kurzus – sztenderd repertoár, főiskola

19.30 – 21.00 Concerto Zeneház  – „Vissza a gyökerekhez” – koncert

2016. március 13., vasárnap

09.00 – 10.30 BMC könyvtár – Feldenkrais módszer – elméleti és gyakorlati foglalkozás. Előadó: Niall O'Riordan

10.30 – 13.30 BMC könyvtár – Emily Beynon kurzus – sztenderd repertoár, szakiskola

10.30 – 13.30 BMC tetőtér – Eimear McGeown kurzus – ír fuvola

13.30-16.30 BMC könyvtár - Alan Weiss kurzus – sztenderd repertoár

A meghívott vendégművészekről részletesebben:

Emily Beynon. Forrás: Gramofon archív

Emily Beynon az Egyesült Királyságban, Wales-ben (Swansea) született, tanulámányait a Royal Academy of Music-on William Bennett-el, Párizsban Alain Marion-nál végezte. Szólófuvolásként 1995-ben csatlakozott a Royal Concertgebouw Orchestra-hoz, ezt megelõzõen a National Orchestra of Wales és a Glyndebourne Touring Opera tagja volt. Zenekari munkája mellett aktív tanár is, 1997 és 2007 között a Hágai Királyi Konzervatóriumban (Royal Conservatoire in The Hague) tanított, 1997 és 1999 között pedig a Conservatorium van Amsterdam-ban is dolgozott. Társalapítója a Holland Fuvola Akadémiának (Netherlands Flute Academy – Neflac), melynek célkitûzése nem csak a fiatal tehetségek támogatása, hanem lehetõséget kínál a résztvevõknek hangszeres tudásuk fejlesztésére. Emellett, mint vendég professzor évenete több kurzust is ad a londoni Royal Academy of Music-ban. Emily Beynon elkötelezett képviselelõje a kortárs zenének. 2008-ban modern elõadási-darab kötetet jelentetett meg pedagóiai céllal, Matthieu Dufour-al, Emanuel Pahud-el és Kazushi Saito-val közösen, V. Borisova-Ollas, D. Cutler, R. Panufnik, A. Pärt és J. Schwartz mûveidõl. A kötet 2010-ben elnyerte a NFA (Amerikai Fuvolás Társaság) díját. Az õ nevéhez fûzödik Carl Frühling op.55-ös Fantáziájának elsõ kiadása. Emily Beynon mindemellett világszerte tart kurzusokat, aktív szólista és kamarazenész. Rendszeresen fellép testvérével, a hárfás Catherine Beynon-al, és a zongorista Anderw West-el. Számos modern fuvolamû készület a felkérésére, játékát 11 lemezen hallhatjuk. 2014-ben õ volt a Genfi Nemzetközi Fuvolaverseny zsûrijének elnöke, augusztusban pedig Carl Nielsen fuvolaversenyét adta elõ a Royal Albert Hall-ban a BBC Symphony Orchestra szólistájaként.

Eimear McGeown klasszikus képzettségû ír fuvolamúvésznő, a Budapest Flute Academy keretében népzenei oldaláról mutatkozik be. 2005ben végzett a Trinity College of Music-ban, de mûvészetének meghatározó élményeit az ír népzenébõl származnak. A királynõ meghívására fellépett a Buckingham palotában, más alkalommal pedig játszott Károly hercegnek és Edvárd hercegnek, valamint Bill Clinton Amerikai elnöknek ír és kalsszikus fuvolán is. 2012ben az Ulster Orchestra szólistája volt, koncertjét a a BBC élõben közvetítette. Mostanában a Camerata Ireland-al lép fel, repertoárjában megtalálható, C.P.E. Bach, Quantz, Mercadente, Mozart, Ibert, és Liebermann fuvolaversenyei is. 2015 õszén ázsiai és dél-amerikai turnén vett részt az Irish Camber Orchestra szólistája ként.

Niall O’Riordan ír születésû fuvolamûvész és Feldenkrais oktató, tanítási szemlélete holisztikus, amelyben ötvözi a jóga, a pszihológia, a neuro-lingvisztikus programozás, és a vizualizáció módszereit is. Az öt nemzetközi fuvolást tömörítõ Whole Musician társalapítója, amely haladó szemléletû képzéseket tart. Tanárként a University College-ban (Cork), és a Cork School of Music-ban dolgozik, az Oxford Flute Summer School (2006-2010) asszisztense, valamint 2011ben workshopokat adott William Bennett nyári iskolájában. A mûvész állandó vendége a világ nagy fuvolafesztiváljainak, így 2013ban a First Canadian Flute Convention vett részt, 2014ben a San Francisco International Flute Festival-on, 2015 pedig a Adams Flute Festival-on lépett fel Hollandiában. Niall O’Riordan mentora Sir James Galway, aki évrõl-évre meghívja fuvolafesztiváljára koncertet adni és Feldenkrais foglalkozásokat tartani. Rendszersen publikál a Brit Fuvolás Társaság lapjában, a PAN-ban.

Alan Weiss a William S. Haynes Flute Company utazó nagykövete, a cég az Egyesült Államok legrégibb fuvolagyártója. Elõadómûvészi tevékenysége mellett a világ minden részén tart a cég történetévek kapcsolatos elõadásokat, kiállításokat és koncerteket, évenete 15 hetet van úton. Mr. Weiss a Boston Classical Kamara Zenekar tagja, szólófuvolás volt a Virginia Symphony Zenekarban. Fuvola- és kamarazene tanárként tevékenykedett a Boston University College for the Arts-ban és a Tanglewood Institute-on is. Alan Weiss gyakran lép fel neves mûvészek kamarapartnereként, így 2014ben Sir James Galway-al és Lady Jeanne Galway-al is játszott együtt. 2015ben fuvolatörténeti ismereteinek felhasználásával, a fuvolarestaurátor David Chu-val karöltve kezdett üzelti vállalkozába, amelynek keretében felújított, antik francia és amerikai hangszerekkel foglalkoznak. Mr.Weiss egy, a William S. Haynes Company által készített 14 karátos fuvolán játszik, 19.5 karátos fejjel, amely kifejezetten az õ számára készült.

Andrew West Londonban, a Royal Academy of Music-ban tanult zongorát és zeneszerzést. 1990-ben a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny második helyezettje volt. Jelenleg zongorakíséretet tanít a Royal Academy of Music-ban, valamint a Guildhall School of Music and Drama hallgatóinak munkáját segíti. Egyike a Nuremberg-i Nemzetközi Kamarazene Fesztivál művészeti igazgatóinak. 2000-ben Emily Beynon a Francia Hatok fuvola-zongora műveiből készült összkiadását vele rögzítette lemezre.

Részletes program, jegyárak és bővebb információ: www.budapestfluteacademy.com