Da capo – Megjelent Réfi Zsuzsanna interjúkötete

Negyedszázad legérdekesebb beszélgetéseit gyűjti össze a Gramofon Könyvek sorozat részeként most megjelenő interjúkötet, mely Réfi Zsuzsanna újságíró pályájáról, s egyúttal a magyar komolyzenei élet elmúlt huszonöt évéről is átfogó képet ad.

Réfi Zsuzsanna pályakezdése, az 1990-es évek óta az egyik legkiválóbb hazai kulturális (elsősorban zenei) szakíró. Napilapokban megjelent „pillanatfelvételei” éppen olyan olvasmányosak és szemléletesek, mint a folyóiratok számára készített mélyinterjúi. Empatikus kérdező, aki őszinte érdeklődéssel és szeretettel fordul beszélgetőpartneréhez. Ennek köszönhető, hogy korszakos jelentőségű, de sokszor zárkózott személyiségű művészek is megnyílnak előtte; olyan történeteket, műhelytitkokat mesélnek el, amelyek korábban nem voltak publikusak. A Da capo – Negyedszázad, félszáz beszélgetés című kötet majd három évtized zenei életének lebilincselően érdekes, tanulságos lenyomata. Az interjúk nem csak emlékeket idéznek – megelevenednek általuk Európa nagy koncert- és operaszínpadai.

A kötet az elmúlt huszonöt évben a legrangosabb kulturális sajtóorgánumokban (köztük a Gramofon, a Pesti Hírlap, a Premier Magazin, a Fidelio, a Zenekar, a Parlando és a Lyukasóra) megjelent 50 beszélgetést foglal magába. A szerző olyan művészekkel készített interjúkat, mint Szokolay Sándor, Gregor József, Pauk György, Sass Sylvia, Petrovics Emil, Fischer Ádám vagy Vásáry Tamás. Nemcsak a múlt, de a jelen nagyjai is szerepelnek a kötetben, hiszen Dubrovay László, Kolonits Klára, Erdei Péter, Molnár Levente, Baráth Emőke, Balázs János, Vashegyi György és Vigh Andrea is Réfi Zsuzsanna interjúalanyai voltak. Néhány beszélgetés megismétlődött az elmúlt évek során, éveket vagy akár évtizedet keretező íráspárok átfogó képet adnak Marton Éva, Tokody Ilona, Kocsis Zoltán, Fischer Iván és Hamar Zsolt pályájáról.

Az előszót jegyző Marton Éva és férje, Marton Zoltán így ajánlja a kötet: „Réfi Zsuzsanna interjúgyűjteményével nemcsak a hazai és nemzetközi porondon oly jelentős művészeink színes palettáját tárja az olvasók elé, hanem az elmúlt negyedévszázad magyar zenei életének közvetett és átfogó képét is.”

Az 1996 óta a klasszikus zene, a jazz, a népzene és világzene szolgálatában álló Gramofon folyóirat 2000 óta könyvkiadóként is működik. Réfi Zsuzsanna az alapítás óta a lap állandó szerzője, így a kiadó nagy örömmel vette gondozásba és ajánlja minden komolyzene iránt érdeklődő olvasója figyelmébe 2019 októberében megjelenő kötetet.