Da capo – Szigeti Tamás muzsikusportréi a BMC-ben

Szigeti Tamás fotográfus zenészekről készült portréi láthatók szeptember 30-ig a ferencvárosi Budapest Music Centerben. A képsorozat különlegessége, hogy minden képen ugyanaz a „modell” – Plácido Domingótól Kocsis Zoltánig – kétszer szerepel: most és tíz-húsz-harminc évvel ezelőtt.

Albert Mária / Gramofon.hu

Másfél év alatt készült el a teljes képsorozat, amelynek terve két évvel korábban vetődött fel Szigeti Tamásban. A rendszerváltáskori Magyar Hírlap, később a 168 óra ismert sajtófotósa 2012 kora őszén zsűritag volt Prágában, az ottani sajtófotó pályázaton, a Czech Press Photo-n. „Néhány héttel később meghívó érkezett a pályázat legjobb fotóiból rendezett kiállítás megnyitójára. A programban szerepelt, hogy Jiri Stivin fuvolaművész is muzsikál egy kicsit a vernisszázson – idézi fel Szigeti Tamás. Stivin nemcsak a jazz műfajban, hanem a klasszikus zenében is elismert fuvolaművész, diszkográfiája hatalmas, készült felvétele a Co. Jazz Systemmel, feljátszotta barokk hangszeren Telemann, Bach mesterműveit.

„Eszembe jutott, hogy milyen régen találkoztam Jiri Stivin nevével és hogy még régebben, több mint harminc éve fotografáltam őt Nagykanizsán, a jazz és világzenei fesztiválon. Előkerestem az akkori képek negatívjait és arra gondoltam, meg kellene őt kérnem, hogy ismét lefotózhassam Prágában a régi kép egy nagyításával együtt, hátha kisül ebből valami érdekes.” A prágai út elmaradt, de Szigeti Tamásból nem múlt el a kíváncsiság, vajon milyen lenne három évtized eltelte után lefotózni ugyanazt a zenészt. „A honlapján a programjában rátaláltam egy december 6-i, pozsonyi koncertre. Hátha azt hozza nekem a Mikulás, hogy elkészülhet a tervezett kép! Felhívtam telefonon Jiri Stivint és megkérdeztem, hogy vállalná-e a fotózást. Ha ezért eljössz Budapestről Pozsonyba, részemről nincs akadálya –  hangzott a válasza.”

Pozsonyban, egy lakótelep közepén, a hetvenes évekből ottfelejtett művelődési házban találkoztak. „Éppen olyan volt a hangulat, a környezet, mint az 1979-ben készült első fotó készítésekor. Pozsonyból hazafelé az autóban arra gondoltam, hogy érdemes lenne átnézni a régi negatívjaimat, előkeresni további felvételeket, felkeresni a zenészeket és megkérni őket hasonló fotózásra. A megkeresetteket: Kincses Veronikát, Maros Évát, Eötvös Pétert, Kocsis Zoltánt, sőt Plácido Domingót sem volt nehéz rábeszélni az attrakciór’. Csupán az időbeosztás korlátozta a lehetőségeket, így maradt ki most a sorozatból például Ránki Dezső.  Az anyagot szeretném bővíteni” – mondja Szigeti Tamás.

Kocsis Zoltán - egykor és ma. Fotó: Szigeti Tamás