Egymástól távoli világok találkozója


Megjelent - Cserepes: Nachtmusik című lemeze a Fonó gondozásában. Az életmű új darabja, a nagy 'Cserepes-opusz' következő eleme. Kihagyhatatlan.

Kallós Zoltán részben elfeledett gyűjtéseit használta 'alapanyagul' Cserepes Károly. Az eredeti archív felvételeket nagyvárosi környezetbe helyezte, így hozva közel időben és térben hozzánk a hagyományt és a régieket. A válogatásban sok intuitív elem van, érzés, játék, ami nem feltétlenül tudatos, de nagyon Cserepes. A Blacklake, a My name is Elvis és a The Big Slalom című lemezek után - amelyeket hasonló technikával készített az alkotó -  itt a - mondhatni sorozat - következő darabja.

„Egy talált tárgy megtisztítása”. A kései Cserepes-albumoknak, mint a jelenlegi Nachtmusiknak is van egy közös specialitásuk: egymástól távoli világokat invitálnak találkozóra. A kiindulásként használt egyik (ma már) távoli világ minden esetben az archív folklórfelvételek. A másik, ettől távoli világ pedig mindig az a lehetséges nézőpont, ahonnan az archív felvételeket szemléljük. Minden album új nézőpontot keres, illetve kínál, tudván ugyanakkor, hogy a megközelítési lehetőségek kimeríthetetlenek.

A mostani Nachtmusik című albumnál egy „békebeli” nagyvárosi ember tisztogatja ezeket a régészeti leleteket. Esteledik, a városban kigyúlnak az esti fények, az utcákon szerelmespárok suhannak, a kávéházakból kiszüremlik a szalonzene, a zongora, a szaxofon hangja...

Ahogy közeleg az éjfél, és ahogy csendesül a város zaja, érzelmileg már kicsit eltávolodva, de mégis sok szeretettel tekinthetünk ezekre a „megtisztított tárgyakra”, melyeket oly sok oldalról szemléltünk az elmúlt évtizedek során.

A lemez kapható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél.