Életben marad a welsi Wagner Fesztivál

A felső-ausztriai Welsben 25 évvel ezelőtt alapították a Wagner Fesztivált. A bayreuthinál sokkal szerényebb méretű esemény idén június 3. és 8. között négy előadással várja a közönséget. A fesztivál anyagilag igen gyenge lábakon állt az előző években. Bécsben a napokban arról számolt be az intendáns, Renate Doppler, hogy 2015-ig biztosítottnak látja, hogy Wagner műveit jó előadásokban mutassák be.

Albert Mária / Gramofon.hu

Tavaly csupán egy operát játszottak: a Tannhäusert.  Az alapítás évfordulóján két korábbi sikeres produkciót újítanak fel: június 3-án és 8-án a 2009-es Lohengrint, 5-én és 6-án pedig a 2006-ban bemutatott Bolygó hollandit, mindegyik színpadi koncepciót Herbert Adler jegyzi. Az előadásokat Ralf Weikert, a fesztivál állandó karmestere vezényelte/vezényli. Weikert „ugrott be” a budapesti Bolygó hollandi premier előkésztésébe, miután Axel Kobert elhagyta a magyar dalszínházat. Weikert a szomszédos országokból hívott közreműködőket, a Lohengrinhez a Szlovák Filharmónia Ének- és Zenekarát, A bolygó hollandihoz pedig a Brnói  Filharmonikus Zenekart és Kórust.

A Lohengrinben Brabanti Elzát Petra Maria Schnitzer alakítja, akit a budapesti közönség 2012-ben a Művészetek Palotájában a Tannhäuser Erzsébetjeként ismert meg a Wagner-napokon. Ortudot ismét Lioba Braun énekli, aki koncerténekesként a Müpa nyitó évében, 2005-ben Mahler VIII. szimfóniájának egyik szólistája volt. A neves basszus, Reinhard Hagen mindkét operában játszik, a Lohengrinben Madarász Henriket, A bolygó hollandiban Dalandot. Sentát Astrid Weber, a címszerepet Wolfgang Brendel kelti életre.

Renate Doppler azt hangsúlyozta bécsi sajtóbemutatójukon, hogy a fesztivál jövőjének záloga a produkciók tovább élése - másutt. Erről komoly tárgyalások folynak egy ausztriai és egy osztrák operaház vezetőségével. „A welsi stílus iránt többen érdeklődnek, mert mi előadásaink szöveghűen értelmezik a librettókat, nem a modern rendezői színház aktualizáló irányvonalát követik.”    Renate Dopplernek személyes ügye a Wagner Fesztivál életben tartása, hiszen apja örökségét viszi tovább. A 2012-ben elhunyt alapító, Walter Just, a bélyegzőkészítő Trodat céget vezette. A művészetbarát üzletember nemcsak régi pecséteket, pecsétnyomókat gyűjtött, hanem Richard Wagner relikviákat is. Az emlékek közül a zeneszerző néhány eredeti levele és útlevele ma a velencei Wagner Múzeumban látható.