Fenséges és féktelen – indul a Fesztivál Akadémia

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésével megvalósuló Fesztivál Akadémia Budapest ötlete még 2002-ben merült fel, amikor Kelemen Barnabás a Zeneakadémia hegedűtanári állására nyújtotta be pályázatát. Ebben fogalmazódott meg először a gondolat, hogy szerencsés volna Budapest számára, ha nyaranta egy kamarazenei fesztiválnak adna otthont a Zeneakadémia, ha a nyári hónapokban a patinás épület élettel, a főváros szíve pedig zenével telne meg.

Az alapgondolat kezdettől fogva az volt, hogy a Fesztivál Akadémia ne „egyszerű” kamarazenei fesztivál legyen a világhírű muzsikusokkal, nagyszerű koncertekkel, miközben, természetesen ezt a feladatot is tökéletesen betölti hiszen az elmúlt években káprázatos művészek léptek fel a Fesztivál Akadémia hangversenyein: Vilde Frang, Nicolas Altstaedt, Shlomo Mintz, Maxim Rysanov, Kocsis Zoltán, Fenyő László, Alina Ibragimova, Shai Wosner, és a sor hosszan folytatható. Nevének és az otthonául szolgáló legendás intézménynek megfelelően a Fesztivál Akadémia Budapest a jövő muzsikusainak nevelését is elsődleges céljának tekinti. Kezdettől fogva központi szerepet kaptak tehát a fesztivál életében az előadások és a mesterkurzusok (utóbbiak muzsikus növedékeknek éppúgy szólnak, mint műkedvelőknek), 2017 óta pedig része a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny is, amelyet tizenkilenc év alatti hegedűsöknek hirdetnek meg, a zsűri elnöki tisztét Shlomo Mintz tölti be, a zsűritagok között pedig a világ legjelentősebb hegedűtanárai kapnak helyet.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (fotó: Emmer László)

Miként a megelőző években, idén is három „pilléren” áll a a fesztivál. A világ legkeresettebb és legjelentősebb művészei adnak kamarazenei hangversenyeket, amelyeken a zeneirodalom slágerei (Vivaldi Négy évszak, vagy Schubert Pisztrángötöse) éppúgy elhangzanak, mint valódi ritkaságok (például Pierre Boulez Messagesquisse) című hétcsellós darabja, illetve két ősbemutató fiatal magyar zeneszerzőktől). A legrangosabb nemzetközi professzorok tartanak mesterkurzusokat, amelyre szerte a világból érkeznek zeneakadémista növendékek és újra megrendezik a Magyarországon egyedülálló, tizenkilenc év alatti gyerekeknek meghirdetett III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amelyre több mint hatvan diák jelentkezett három földrészről, s amelynek zsűrielnöki tisztét a legendás Shlomo Mintz tölti be. Évekre előre lekötött komolyzenei világsztárok, Joshua Bell, Vilde Frang, Alina Ibragimova, Maxim Rysanov, Dejan Lazič, José Gallardro és sokan mások érkeznek Budapestre, mintha hazatérnének. A gondolatiság és tartalom tekintetében, a múlt évhez hasonlóan, Fazekas Gergely zenetörténész erősíti a művészeti vezetés csapatát.

Ehhez a három pillérhez kapcsolódnak különböző kísérőprogramok, Dobos Tamás fotókiállítása, esti koncert a Széchenyi Fürdőben, zenés séta Budapest legszebb könyvtárai között, privát koncertek a történelmi Hubay-szalonban, színészek felolvasásai, élőzenés zenetörténeti előadások, kerekasztalbeszélgetések, és éjszakába nyúló, autentikus kávéházi cigányzenével kísért vacsorák. Az Országház kupolacsarnokában Liszt Ferenc Koronázási miséjéből adnak elő két tételt államiságunk legfőbb jelképe, a Szent Korona tiszteletére. Most túlzás nélkül állítható, hogy július utolsó hetében a nemzetközi komolyzenei élet szíve Budapesten fog dobogni.

Idén először mindezt tudatosan a nemzetközi média homlokterébe állítják a szervezők. Szabó Stein Imrét kérték fel a nemzetközi brand felépítésére és a kommunikációs „világpremierre”, akinek nevéhez a Zeneakadémia nemzetközi újrapozicionálása, a Bartók Világverseny és a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny megalkotása is fűződik. Fiatal a fesztivál, de egészen egyedi a hangulata és zenei teljesítménye megérett arra, hogy az országimázst szolgáló erős brandként a világ elé tárjuk. A meghatározó nemzetközi zenei médiumok mellett (Gramophone, The Strad, BBC Music Magazine) a most készülő új filmmel és arculattal fog bekerülni a művelt európai és amerikai közönség által mértékadónak tekintett médiumok vezető kulturális felületeire, mint a Der Spiegel, a The New York Times, az Euronews vagy a BBC.