Fiatal és független – A Glossa lett az év hanglemezkiadója

Április 12-én, szombaton este ünnepi gálaesten nyújtották át az ICMA, az International Classical Music Awards zsűrijének idei elismeréseit. A nemzetközi zsűrinek Retkes Attila, lapunk főszerkesztője is tagja. Az év hanglemezkiadója címet a spanyol Glossa nyerte el.

Albert Mária / Gramofon.hu

A historikus pengetős hangszereken, gitáron, lanton, teorbán, vihuélán játszó muzsikus, José Miguel Moreno és brácsaművész fivére, Emilio Moreno alapította a díjazott kiadót, a Glossát. A „kaland” 1992-ben kezdődött néhány általuk újra felfedezett régizenei ritkaság felvételével. Együttműködtek pár anyag rögzítésében Jordi Savallal és a Hesperion XX-szal is, de hamar kialakították saját arculatukat és művészkörüket.

A Glossa nem a spanyol közigazgatás centrumában, bár ahhoz közel egy történelmi városban egzisztál, a független kiadók közül nem is egy ezzel is hangsúlyozza, hogy nem a metropoliszokban található sok leányvállalattal dolgozó, a drága sztárok iránt elkötelezett nagyok kistestvére, más elvek vezérlik kiadási elveiket. A Glossa tehát az uralkodók – Habsburgok és Bourbonok – kedvel pihenőhelyén, a festői San Lorenzo de El Escorialban tartja fenn irodáját, a hely látképét a hatalmas barokk kolostor uralja, amelynek építését 1563-ban II. Fülöp kezdeményezte. Nos, a tekintélyt és szigorúságot sugárzó építmény sugározta szellem hat igényességben a kiadó művészeti vezetőjére, Carlos Cesterre.

Az ICMA elismerése mintegy két évtizednyi elmélyült szerkesztői munkáját jutalmazza, az ibériai régizenei kutatások legjobbjainak eredményeit adják közre Valentín Iglesiastól és a Oficina Tresminutostól kezdve Martin Bertau-n át Fabio Biondi és az Europa Galante nemrég megjelent lemezéig. A Glossa körül kialakult „udvar” tagja Fabio Bonizzoni, aki az olasz színeket képviseli, a fantasztikusan sokoldalú francia Hervé Niquet, azután Paolo Pandolfo, Enrico Gatti, Frans Brüggen és még sokan mások, akik számos elfeledett hoztak felszínre – a 2013-as esztendő különösen eredményes volt e tekintetben.

A közelmúltban csatlakozott a Glossához a különlegesen szép hangú Roberta Invernizzi, rövidesen új Händel CD-jében gyönyörködhetnek a zenebarátok. További eredmény, hogy a kiadó mellett létrejött egy a Schola Cantorum Basiliensisre hasonlító képző és kutató műhely, amelynek köszönhetően több teret kaphat a Glossánál a vokális muzsika. A garantált és folyamatosan emelkedő művészi minőségnek köszönhetően a német forgalmazónál, a Note 1-nél a Glossa kiadványai 1996 óta állandóan megtalálhatók, megrendelhetők.

Bővebb információ a Glossa honlapján olvasható: www.glossamusic.com