Találkozásaim – Frankl Péter zenés délutánja március 20-án

Találkozásaim címmel a világhírű zongoraművész, Frankl Péter ad „zenés délutánt” március 20-án, vasárnap 15 órától a Zeneakadémia Nagytermében. A műsoron Mozart, Schubert, Schumann és Brahms művei szerepelnek; közreműködik Vásáry Tamás (zongora), Szutrély Katalin (szoprán), Bársony Péter (brácsa) és a Semmelweis Vonósnégyes. A művész beszélgetpartnere lapunk állandó szerzője, dr. Székely György lesz. A jótékonysági koncert a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályának céljait szolgálja.

„Párját ritkító művészi csodáról a zene ünnepnapjáról lévén szó, nehéz a lényeget meggyőzően összefoglalni úgy, hogy nem tévedünk bele a közhelyek csapdájába és nem elégszünk meg a konkrétumokat megkerülő szuperlatívumokkal sem” – írta egy kritikus Frank Péterről, aki nemsokára a Zeneakadémián varázsolja a zongorajátékával és személyes vallomásával közönségét. Nem mellékesen pedig: mindezt egy gyógyító intézményért, a Szent János Kórházért teszi majd.

Már csaknem nyolcvan éve ad nagy sikerű koncerteket Londonban élő művész. Frankl Péter emellett mesterkurzusokat vezet, részt vesz számos nemzetközi verseny zsűrijében, s közben zongoristák generációit neveli ki a Yale egyetem vendégprofesszoraként. Nevét sokan ismerik szerte a világon, de gyökereiről, magyar származásáról kevesebbet tudnak. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte tanulmányait, s tehetségére nagyon hamar felfigyelt a hazai, majd a nemzetközi zenei élet is. Több rangos zongoraversenyen nyert el díjat, első helyezett lett például 1957-ben a párizsi Marguerite Long,valamint 1959-ben a Rio de Janeiro-i versenyeken.1958-ban emigrált Magyarországról, és hamarosan a világ vezető zenekarai és karmesterei keresték a közös fellépés lehetőségét vele. Rövid párizsi tartózkodás után 1961-ben Londonban telepedett le. Felesége Anni felhagyott önálló zenei pályájával, mert mint mondta: egy családban elegendő egy világjáró művész. Immár több mint ötven éve biztosítja Frankl Péternek a nyugodt családi és alkotói hátteret. Két gyermekük van, lányuk a BBC-nél producer, fiuk orvos. Mindketten jól beszélnek magyarul és rajonganak a klasszikus zenéért.

A művész 1972-ben tért vissza újra koncertezni Magyarországra, ahol a zsúfolásig megtelt Zeneakadémián ott ültek és ünnepelték tanárai: Kadosa Pál, Hernádi Lajos, valamint Fischer Annie, aki mindig is a zenei ideálja volt. Azóta Frankl Péter magyarországi hangversenyei mindig eseményszámba mennek-. Múlt évben nagy sikerrel játszotta el a fiatal, de már nemzetközileg is igen neves csellóművésszel Várdai Istvánnal Beethoven összes csellószonátáját, majd Mozart nagy C-dúr versenyművével kápráztatta el hallgatóságát. Az említett kritika így folytatódik:„Partnerétől függetlenül Frankl olyan intenzitással bocsátja ki magából a zenei impulzusokat, hogy azok valahogyan, talán a falakról visszaverődve, talán a testén áthatolva, mindenképpen elérik a játékost. Látjuk tehát Várdait, amint a szó szoros értelmében, háttal ülve is fürdőzik a szép hangok Frankl keltette özönében, és ez a legmagasabb rendű együttműködésre ihleti őt.”

A Szent János Kórház főorvosához, dr. Székely György osztályvezető főorvoshoz fűződő jó kapcsolata révén elhatározta, hogy egy koncertjével ő is támogatja a magyar egészségügyet, a Szent János Kórház I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályát. 2016. március 20-án vasárnap 15.00-kor egy zenés délutánon életéről és legizgalmasabb találkozásairól mesél. Eközben eljátszik néhány művet a számára legkedvesebb szóló- és kamarazenei repertoárjából. Személyes találkozás sem maradhat el: örömteli hosszú évtizedeket felidézve négykezes zongorajáték Vásáry Tamással. Brahms csodálatos Brácsadalait Szutrély Katalin énekesnő és Bársony Péter brácsaművész társaságában szólaltatja meg. A műsor befejező száma egy különlegesség: K.414-es A-dúr zongoraversenyét Mozart zongorára és vonósnégyesre is megírta. Ez a verzió szólal meg Frankl Péter és az orvosokból álló Semmelweis Vonósnégyes előadásában. A Szent János Kórház fejlesztését már több híres művész is támogatta. Vásáry Tamás és Makk Károly múlt évben sajtónyilvános rendezvény keretében is kinyilvánította, hogy támogatja a kórház budai központi kórházzá való átalakítását. A mostani koncertre jegyek kaphatóak a Zeneakadémián, az ismert jegyirodákban és az interneten.

A hangversenyhez kapcsolódó videóinterjú elérhető itt: https://www.youtube.com/watch?v=WvqzTtlhJk0 

Dr. Székely György / Gramofon.hu

(Megjelent az Orvosok Lapjában – utánközlés engedélyezve)

A koncerten is közreműködő, orvosokból álló Semmeweis Vonósnégyes. Forrás: Gramofon-archív