Gálaesttel, díjátadással zárult a Cziffra Fesztivál

A Cziffra Fesztivál az emlékév részeként idén is több helyszínen rendkívül gazdag programmal várta az érdeklődőket február 14-e és 27-e között. A programsorozat hagyományosan a díjátadóval és gálahangversennyel zárult a Zeneakadémia Nagytermében vasárnap este, ahol három kategóriában adták át a Cziffra Fesztivál díjait: Ifjú Tehetség-díj, Tehetség-díj és Életműdíj. A Cziffra Fesztivál a díjakat Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat anyagi támogatásával biztosítja, a zsűriben ismert művészek és kulturális szakemberek foglaltak helyet. A díjátadót követően sor került a gálahangversenyre, amelyen Balázs János és a Concerto Budapest lépett fel Keller András vezényletével.

2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezése nyomán a díjakat, amelyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind anyagi hozzájárulással honorálják.

A zsűri tagjai 2022-ben: dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora (elnök), Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója, Miklósa Erika Kossuth-díjas koloratúrszoprán operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és Emlékév művészeti vezetője. 

Az Életműdíj évente két személynek ítélhető oda, életkori megkötés nélkül. A díjak zeneművész, pedagógus, vagy kulturális szervező, kulturális szakember érdemeit hivatottak elismerni. Az Életműdíj személyenként bruttó 500.000 Ft pénzjutalommal és a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével jár.

A díjat  idén Perényi Eszter hegedűművész és Lantos István zongoraművész kapta. 

(Bősze Ádám műsorvezető, az életműdíjas Perényi Eszter, Balázs János a díj alapítója, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője és Vigh Andrea (zsűrielnök) a Zeneakadémia rektora - fotó: Asszonyi Eszter) 

A Tehetség-díj évente két zeneművésznek ítélhető oda, 32 éves korig, kimagasló egyéni teljesítményért. A Tehetség-díj személyenként bruttó 1.000.000 Ft pénzjutalommal, valamint a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével és oklevelével jár.

Idén a  díjat Eszenyi Zsombor klarinétművész és Berecz Mihály zongoraművész kapta. 

Az Ifjú Tehetség-díj évente két személynek ítélhető oda 18 éves korig a főváros 10. és 13. kerületi önkormányzatának támogatásával. Az Ifjú Tehetség-díj személyenként bruttó 300.000 Ft pénzjutalommal és elismerő oklevéllel jár.

Idén a díjat Balogh Hanna (zongora), valamint megosztottan Deák Bence  (ütőhangszerek) és Geszler János (ütőhangszerek) kapta. 

A Fesztivál vendége volt idén Vadim Repin hegedű- és Alexander Kniazev csellóművész, Klara Min zongoraművész, közös koncerten lépett fel Snétberger Ferenc, Szakcsi-Lakatos Béla és Tony Lakatos, népzenét hallhattunk Pál István Szalonna és Bandájától, a Báresten fellépett a Hot Jazz Band és Malek Andrea, valamint Sárközy Lajos és zenekara, szóló zongoraestet adott Káel Norbert, zenetörténeti előadást hallhattunk Bősze Ádámtól. A Tehetség-napon Balázs János személyesen mutatta be fiatal tanítványait a közönségnek, de felléptek közösen a Bécsi Cziffra Alapítvány és a Cziffra Fesztivál fiatal tehetségei is, valamint Giovanni Bertolazzi, a Liszt-verseny díjazottja is a Fesztivál fellépője volt. A gyerekeket hangszerbemutató koncerttel várta Eckhardt Gábor zongoraművész, és két kiállítás is gazdagította a programok sorát. A fesztiválalapító zongoraművész, Balázs János több koncerten közreműködött művészként vagy házigazdaként, a Concerto Budapesttel, Keller András vezényletével Liszt négy versenyművét szólaltatta meg a Fesztivál zárásaként, a Zeneakadémia Nagytermében adott gálakoncerten.