Hárfa-duó, kamarazene Zemplénben

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja, a XXIX. Zempléni Fesztivál augusztus 14-től 23-ig várja a látogatókat. Az idei, több mint félszáz programból álló rendezvény magas színvonalú komolyzenei hangversenyekkel, színházi és irodalmi estekkel, jazz koncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget és az ország más vidékéről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat egyaránt. A sokszínű kínálatból most három hangversenyt választottunk.  

Hárfazene könnyedén a címe annak az augusztus 17-i, Bekecsen, a Római katolikus templomban rendezett koncertnek, amelyen Gulyás Csilla és Mikus Adrienn hárfa-duója szerepel. Az előadásában klasszikus örökzöldek, romantikus dallamok és latin táncok hangzanak fel, s ingyenes rá a belépés. 

Gulyás Csilla hárfaművész immár két évtizede azon kevés hazai klasszikus előadóművészek közé tartozik, akik nem csupán a zenekari árokból, hanem közvetlenebb, kevésbé szokványos módokon is igyekeznek a klasszikus zenét közelebb hozni közönségükhöz. Szóló- és kamarazenei koncertjein, gyerekeknek szóló játékos hangszerbemutató foglalkozásain, lemezein és youtube-felvételein keresztül a zeneirodalom gyöngyszemein túl a hárfa játékos, izgalmas, ezerszínű arcát mutatja meg.

Akár ”Mester és tanítványa” is lehetne a mostani koncert alcíme, hiszen Gulyás Csilla és Mikus Adrienn közös útja majd’ 15 évvel ezelőtt a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában kezdődött, ahol a művészeti oktatás egyik sarokköve a tanárok és diákjaik együttmuzsikálása. Adrienn azóta maga is hárfatanárrá és hárfaművésszé vált, számos művészeti versenyt nyert itthon és külföldön egyaránt, s jelenleg az Udinei Zeneakadémia mesterszakos végzős diákja.

Egy másik különleges hangszert, a cimbalmot hallgathatja meg az, aki két nappal később ellátogat Erdőhorvátiba, a Református templomba. Farkas Rózsa a klasszikus zene mellett rendszeresen játszik kortárs műveket is. Számos magyar zeneszerző írt már számára darabot, ezek előadásáért több ízben megkapta a kortárs zene népszerűsítéséért adható Artisjus-díjat. Mostani „Sanctificétur nomen tuum” című koncertjére mégis Bach-műveket válogatott, szavai elárulják, miért:

„Bach mélyen vallásos zeneszerző volt, egész művészetét Isten dicsőítésének szentelte. A templom gyönyörű helyszíne lesz a cimbalmon megszólaló két csodaszép műnek, melyeket a szerző eredetileg csellóra és hegedűre komponált. Sajnos Bach korában még nem létezett ez a hangszer, de nem tudom elképzelni az életem Bach muzsikája nélkül, ezért az ő dallamaival szeretnék majd Önökkel együtt imádkozni.” 

A belépés a 19-i hangversenyre ingyenes. 

Pénteken, augusztus 21-én Sátoraljaújhelyen, a Városháza udvarán az egykori fesztiválalapító, a Liszt Ferenc Kamarazenekar várja az érdeklődőket. Örömkoncertjük   műsorában Dvořák d-moll szerenádja, Schumann a-moll csellóversenye és Beethoven III. szimfóniája szerepel. 

A zempléni közönség az elsők között részesülhet az élményből, amikor a színpadon együtt játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar és új művészeti igazgatója, Várdai István. Az együttműködés eredménye nem csak a szólista és a zenekar közös játékában nyilvánul meg, hiszen a csellóművész a III. szimfóniában karmesterként is zenekara élére áll.