ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

Hegedűművész, zongorista és zeneszerző

Számos olyan zeneszerző alkotott, akiknek a neve ismeretlen, vagy csak ott ismert, ahol alkotott. Számos női zeneszerző létezett, de csak ritkán, többnyire tematikus esteken vagy lemezen érhető el munkásságuk. A lengyel albumon ez a két tény szerencsésen találkozik: egy számunkra ismeretlen zeneszerző hölgy darabjait hallgathatjuk meg.

Lehotka Ildikó

Grażyna Bacewicz (1909–1969) édesapjától tanult hegedülni és zongorázni, majd a łódźi konzervatóriumban tanult, a két hangszer mellett zeneszerzés órára is járt. Felsőfokú tanulmányait Varsóban végezte, a három szak mellett filozófia szakra járt másfél évig. Végül hegedű és zeneszerzés szakon végzett Bacewicz, később Nadia Boulanger-nál és Flesch Károlynál is tanult. Koncertező művészként hamar sikereket aratott, majd konzervatóriumi és főiskolai tanárként is dolgozott. Zeneszerzői termése között karakterdarabok, versenyművek, kamaraművek – köztük hét vonósnégyes –, balettok szerepelnek. Grażyna Bacewicz regényeket és novellákat írt, egy novellás kötete jelent meg eddig. A 2009-es év Lengyelországban Grażyna Bacewicz-év volt, a lemez is 2009-ben készült.

Két karakterdarab, három hegedű-zongora- és egy zongoraszonáta felvételét tartalmazza a kiadvány. A többtételes művek hossza „gazdaságos”, Bacewicz nem esik abba a hibába, hogy vég nélkül írja az ütemeket, hanem pontosan behatárolja, meddig figyelemfelkeltő a darab. A leghosszabb (nyitó) tétel is mindössze öt perc. A szerző tehát a nagyformán belül is inkább a kisebb egységekben történő gondolkodást tartja elsődlegesnek. Grażyna Bacewicz zenei stílusa inkább romantikus, egy csipetnyi barokk allúzióval, kromatikával, helyenként impresszionista hatással, népzenei elemmel. Bacewicz dallamalkotása érdekes, a hegedű-zongora darabokban a két hangszer faktúrája fényesen mutatja a zeneszerző mindkét hangszeren megszerzett technikai tudását. Kiegyenlített a két hangszer szólama, párbeszédszerű szakaszokat hallhatunk. A felvételeket hallgatva kitűnt Bacewicz scherzókat formáló ötletessége. Bár nem minden esetben tökéletes és zökkenőmentes a motívumok, vagy nagyobb formai elemek összhangja, mégis izgalmas a helyenként diabolikus, de mindenképpen a motorikusságot előtérbe helyező szerzői megoldás. (Bacewicz úgy írja körül zenéjét, hogy agresszív, de ugyanakkor lírikus.) Néhány zenei pillanatban megkérdőjelezhető a kissé ügyetlenül, iskolásan fogalmazott anyag (például a szekvenciák sora), ennek ellenére Bacewicz darabjai érdekesek. Nem véletlen, hogy több lemez is őrzi a szerző munkásságát.

 

 

A Legenda hegedűre és zongorára című darab kellemes hangzású, a sóhajnyi hosszúságú Dal hegedűre és zongorára kissé melankolikus. Mindkét felvétel világelső. Az I. zongoraszonáta érdekes darab, bár a lassú tétel egyik dallamszösszenete nem igazán szervesül. Ugyanitt az orgonaszerű hangzást idézi meg a szerző. A három duószonáta érdekes, a tételek felfutása, az érzelmi fokozás talán jobban érvényesül itt, mint a zongoraszonátában. A műsor-összeállításban a hegedű-zongora szonáták közül az 1., a 4. és az 5. szerepel, érthetetlen módon.

A két előadó közül egyértelműen Mateusz Rettneré a főbb szerep. Rettner zongorajátéka egészen kiváló, érzékenyen reagál a hegedű dallamára, a dinamikai megoldásai kiválóak. Remek módon viszi előre a darabokat, pontosan megjelenítve a zenében rejlő, vagy éppen kitárulkozó világot. Képes a háttérbe húzódni, de az adekvát szakaszokban átvenni az irányítást. A zongoraszonáta (amelyik a legjobb kompozíció véleményem szerint) Szívesen hallgatnék tőle önálló lemezfelvételt. Jaga Klimaszewska hegedűjátéka precíz, a hangszer hangja telt tónusú. Kissé visszafogottnak, vérszegénynek érzem a művésznő játékát, csak ritka pillanatokban képes igazán megjeleníteni a felfokozott érzelmeket – amelyeket a zongorista ihlet. 

Mindent egybevetve érdemes felfedezni Grażyna Bacewicz zenéjét, hiszen a lemez alapján egy jó tollú, invenciógazdag szerzőre utalnak a darabok. Vajon milyen lehet a többi zongoraszonáta, vagy a vonósnégyesek hangzásvilága? Fedezze föl a hallgató!

 

Kiadó: DUX 

Katalógusszám: 1561