„Hegedűvarázs” a Stefánia Palotában

Fővárosi Palotakoncertek a címe a Magyar Kamarazenekar legújabb koncertsorozatának, melynek első állomásaként 2017. december 3-án az együttes a Stefánia Palotában „Hegedűvarázs” címmel ad koncertet.

Sorozat keretében az együttes Budapest patinás palotáiban ad koncerteket 2017-2018 során, egyúttal megismerteti a közönséggel az épületek történetét, érdekességeit. A decemberi 3-ai estén az épület miliőjének megfelelő, gyönyörű műsorral várják az érdeklődőket. A koncertmester Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész.

A Magyar Kamarazenekar

A hangversenyen elhangzik többek között Gustav Holst Szent Pál szvitje, Mendelssohn h-moll vonósszimfóniája, Mozart D-dúr divertimentója, valamint Zsoldos Béla Movie című szerzeménye.

A Magyar Kamarazenekar tagjai a hazai, élvonalbeli komolyzenei szakma jeles képviselői, akik mögött több évtizedes szakmai képzés és múlt áll. Az együttes alapítója, vezetője és hangversenymestere Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész. A zenekar világhírű magyar és külföldi szólistákkal dolgozik együtt, többek között a Kossuth-díjas Baráti Kristóffal, a moszkvai Paganini versenyen győztes, virtuóz hegedűművésszel, a Kossuth-díjas Bogányi Gergely zongoraművésszel, vagy Mischa Maisky világhírű csellóművésszel.

Bánfalvi Béla, Liszt-díjas hegedűművész

A Magyar Kamarazenekart mind Magyarországon, mind nemzetközi téren nagy elismerés övezi, a magyar és külföldi rangos fesztiválok, koncerttermek, többek között a Zeneakadémia rendszeres fellépői. Repertoárjukban fellelhető a klasszikus zenei és operairodalom jelentős része, de egyéb zenei műfajokban is otthonosan mozognak. A zenekar céljai között szerepel a magyar vonós hagyományok ápolása, és a magyar zenekultúra terjesztése Magyarországon és nemzetközi szinten.

Bánfalvi Béla hegedűművész évek óta nagy sikerrel irányítja az együttest. Korábban az Állami Hangversenyzenekar és a Budapesti Vonósok koncertmestere volt, együtteseivel bejárta a világot, s közel ötven lemeze jelent meg. Munkásságáért többek között Liszt-díjjal, Bartók-Pásztory-díjjal és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.