Hogyan tovább? – Mozartwoche 2018

A minden év januárjában, Salzburgban megrendezett Mozart-hét 2018-as kiadásáról Székely György írt beszámolót.

Székely György

A Salzburgi Mozart-hét – amely Mozart születésnapját fogja közre – hagyományosan az újév utáni első nagy nemzetközi zenei rendezvény. E minifesztivál természetesen nem veheti fel a versenyt az exkluzív Nyári Játékokkal, mégis egyedi színfoltot képvisel a város zenei életében. A klasszikus és barokk zene rajongóinak minden január végén igazi zenei csemegékben van részük, nem akármilyen művészek társaságában.

Átmeneti év volt az idei, hiszen 2017-ig a neves francia karmester, Marc Minkowski jegyezte a Mozart hetet, 2019-től pedig a neves mexikói tenor – aki már karmesterként és rendezőként is debütált – Rolando Villazón koncepciója fog érvényesülni.

Rolando Villazón (fotó: rolandovillazon.com)

Az idei fesztiválra megbízott intendáns, Maren Hofmeister állította össze a programot –utalva Mozart zongorista sikereire is – a világ neves zongoraművészeinek produkcióira alapozva, sok szóló-, kamara-, és nagyzenekari programmal. Valamennyi kritika kiemelte, hogy Salzburg évindító zenei eseményének csúcspontjait koncertjei jelentették. Schiff András, a Mozart-hét egyik központi alakja sok-sok éve, koncertjeire elsőként fogynak el a jegyek. Zenekarával, a Capella Andrea Barcával előadott Bach és Mozart zongoraversenyek mellett kamaraművek is elhangoztak. Schiff koncepciója világos volt: a barokk zene, elsősorban Bach művészete és Mozart életműve közötti párhuzamokat emelt ki. A c-moll hangnem lehetőséget adott párhuzamok megmutatására: Bach két c-moll kétzongorás versenye, valamint a Musikalisches Opfer részletei valóban jól ellenpontozták Mozart c-moll fúvósoktettjét és c-moll zongoraversenyét.

A szálak azonban itt már Beethovenig vezetnek, hiszen az ő c-moll zongoraversenye szinte folytatása a Mozart-műnek, és ezzel Beethoven már a romantikus zeneirodalom előhírnöke lett. Schiff András kadenciája és díszítései megerősítették ezt a három idősíkban működő kapcsolatot. Bach kétzongorás versenyére idén egy fiatal iráni származású zongoraművésznőt, Schagahajegh Nosratit hívta meg maga mellé Schiff, aki saját, fiatal művészeket felkaroló programot működtet évek óta. A koncertprogramot a tíznapos fesztiválon két zsúfolásig megtelt ház ünnepelte.

Schagahajegh Nosrati (fotó: Irène Zandel)

A  Nemzetközi Mozart Alapítvány a salzburgi Mozarteummal együttműködve 1956 óta rendezi meg évről-évre a népszerű eseménysorozatot. Ez alatt sok-sok kamarazene, zenekari és szólókoncert hallható – idén 40 koncert - és nem csak Mozart! Tíz nap alatt a világból megannyi jelentős művész hallható-látható, és bennük egy a közös: a Mozarthoz illetve az ő zenei örökségéhez, szellemiségéhez való kötődés. A rendezők idén is világnagyságokat nyertek meg a jeles alkalomra és e művészek boldogan jönnek mindig Salzburgba, a zene e fontos városába.  Rendszeres vendég többek között John Eliot Gardiner és Valery Gergiev is.

Wolfgang Amadeus Mozart a zenerajongók szemében örökös csoda, zenéje mindennapi életünk része. Színpadi műveit folyamatosan játsszák a világban. Titka megfejthetetlen, mivel egyszerre profán és túlvilági, gyönyörködtető, de provokatív, emberszerető, férfigyűlölő, nőbolond, istenfélő, korlátlanul szabadságra vágyó, antiklerikális, polgárpukkasztó. Nincs az az ideológia, amely ne mondhatná magáénak, pedig ő mindezeken már egész fiatalon felül állt.

A Mozart-hét egyik nagy találmánya szinte a kezdetek óta, hogy Mozart szellemében kortárs zenét is beemel a zenei programba. Ez 2018-ban még érvényesült, de hogy hogyan tovább, arra a választ a 2019-es évad programja fog adni. Minden művészeti vezető a maga ízlését és Mozart-képét kívánja érvényesíteni. A sokat látott salzburgi fesztivál közönség pedig türelmesen és nagy nyitottsággal, de ha kell, kritikával is fogad minden újítást.

A korábbi művészeti vezető, Marc Minkowski - aki a barokk zene területéről indult sokszínű nemzetközi karrierje felé – egyéni, látványosnak szánt elképzeléseit megvalósítva, néhány igazán feltűnő produkciót emelt be a Mozart-hétbe, mint például lovak balettjét Mozart zenéjére.

Idézzük fel ezt a különleges eseményt: a versailles-i Lovasakadémia vezetőjét, a lovas-koreográfus Bartabast és produkcióját hívta meg 2015-ben a maga is nagy lovas rajongó Minkowski. A Salzburgi Ünnepi Játékok első, különleges színhelye – a Felsenreitschule – egykor valóban egy sziklához csatlakozó lovasiskola volt. Így az ötlet szinte adta magát, és a művészek létrehozták az első Mozart-lovasprodukciót. Minkowski egy zenei ritkaságot, a Davidde Penitente kantátát választotta ki erre a célra. A zene nagy része ugyan Mozart c-moll miséjével megegyezik, de két mutatós koloratúr ária és egy tercett csatlakozik hozzá. Két zenekari művet csatolt még ez elé Minkowski: a c-moll adagio és fugát, valamint a Szabadkőműves gyászzenét. Tehát nem indulós, menetelős produkciót kívánt létrehozni, hanem egy mise-hangulatú zene koreografálásához kérte fel Bartabast. A látványos előadást 120 zenész - zenekar és kórus - valamint 12 főképp női lovas nyújtotta, egymástól a helyszín adottságainak megfelelően jól elkülönítve. A 65 perces produkció végül sikert aratott, a kritikusok a másnapi sajtótájékoztatón azonban annak a reményüknek adtak hangot, hogy a Mozart-hét a jövőben visszatér a zenei jellegű különlegességekhez. Minkowski ötlete azonban üzletileg telitalálat volt: még Kínába is megrendelték a főképp látványos produkciót. 2017-ben Mozart Requiemje is megszólalt hasonló koreográfiával.  

Mozartwoche 2017 (fotó: Matthias Baus)

A korábbi sikeres koncepció, amely Mozartot a kortárs művészetekkel párosítja, Minkowski művészeti vezetésének négy éve alatt nem halt, el, de halványodott.

Távozása után a 2018-as átmeneti évben a kortárs művészetet Jörg Widmann, a neves klarinétművész és kortárs zeneszerző képviselte Mozart klarinétötösét, klarinétversenyét a Bécsi Filharmonikusokkal játszotta, és öt művét is bemutatták a héten, köztük saját klarinétötösét. A koncerteken túlnyomó többségben Mozart-művek szerepeltek, de Salieri oktettjétől Elgar hegedűversenyéig, s egy Csajkovszkij-szimfónia Gergiev vezényletével színesítette a programot.

Jörg Widman (fotó: Marco Borggreve)

Daniel Barenboim - aki jövőre Mozart zongoratrióit, zongoranégyeseit fogja hegedűművész fiával, Michael Barenboimmal előadni – idén meglepő programmal jelentkezett.

Egy teljes Debussy-zongoraestet adott (Prelűdok I. kötet, Estampes, egyéb zongoraművek) ráadásul mindezt egy egészen egyedi hangszeren: az általa megálmodott koncertzongorán.

2011-ben Barenboim Sienában járt, ahol „megismerkedett” Liszt Ferenc rekonstruált zongorájával. Elbűvölte a hangszer, mert úgy érzékelte, hogy a 19. századi párhuzamos húrokkal felszerelt zongora és a mai modern kereszthúros zongora között óriási a különbség.

Talált egy kiváló hangszerkészítőt,  Chris Maenét, akit megbízott, hogy rekonstruálja ezt a hangszert a 19. századi zongorahangzásnak megfelelően.

Létrejött a „Barenboim-hangszer”, amelynek fő jellemzője, hogy húrjai egyenesek és párhuzamosak, tehát különböznek a huszadik századi kereszthúros hangversenyzongoráktól.  A hangszer felépítése, merevítése és vas kerete is más jellegű. Ugyanakkor a hangszerkészítő sikerrel ötvözte a régi hangszerek tulajdonságait egy modern Steinway biztos hangolásával, egyenletességével és további műszaki előnyeivel. Barenboim így nyilatkozott a hangszerről: „Végül is ez ízlés kérdése. Én személy szerint egyre jobban belehabarodom ebbe a hangszerbe. Most legszívesebben minden művet eljátszanék ezen a zongorán. Ez olyan, mint amikor a szerelmeddel újra el akarsz menni mindenhova, ahol valaha is jártál. De ezzel nem biztos, hogy mindenki így van. A vonósok között is valaki a Guadagninire esküszik, mások a Stradivariust istenítik. Ez természetes. Arthur Rubinstein egyszer azt mondta nekem, hogy sokszor a hangszer ihleti meg őt. Ez így van: ha nem alakul ki személyes kötődés a hangszerhez, nem lehet ihletetten zenélni rajta. Szóval én is mindig olyan zongorát kerestem, amely inspirál."

Azóta Barenboim ezzel a hangszerrel járja a világot, koncerteken kívül hanglemezeket is készít a „Barenboim-zongorával”. Nemrég jelent meg Debussy lemeze, amelynek programja itt Salzburgban, 2018 januárjában óriási elismerést aratott.

A Mozart héten hagyomány, hogy egy-egy operabemutató is szerepel a programban. Idén a Szöktetés a szerájból című opust tűzték műsorra René Jacobs vezényletével, az Akademie für Alte Musik Berlin közreműködésével. Az előadás zeneileg helyén volt, a fiatal énekesek és a korabeli hangszereken játszó muzsikusok is méltán arattak sikert. Nem mondható el ugyanez Andrea Moses, a szintén fiatal német rendezőnőről, aki az ismert cselekményt – hogy a kritikákból idézzünk – szinte fájóan és túl olcsón aktualizálta: Selim basából filmrendező lett, aki elrabolja és szexuálisan zaklatja Konstanzét egy filmforgatás során. A korunk „me too” botrányaira célzó és az eredeti szöveget a napi bulvár sajtóból szinte „kicopyzott” idézetekkel átíró, az iszlám hitű férfiak keresztény nőkhöz való viszonyára is otrombán utalni kívánó rendezést a közönség visszautasította, s viharos hurrogásba torkollott az ünnepi bemutató. Ez bizony rossz hír a fiatal rendezőnek és a Mozart-hét szervezőinek, de jó hír zenei világunknak, hogy vannak még helyek, ahol a színvonaltalan produkció megbukik.  

Mozartwoche 2018 - Szöktetés a szerájból (fotó: Bernd Uhlig)

Az új művészeti vezető, Rolando Villazón a Mozart-hét valamennyi előadásán jelen volt, hogy a jövő évek programjaiban a jó hagyományokat és saját újításait élvezetesen ötvözze majd. Hogy ez 2019-ben mekkora siker lesz, az a jövő „Mozart­-zenéje”, ugyanis a program a „pure Mozart” címet viseli: kizárólagosan Mozart művekből összeállított koncertsorozatot kap jövőre a hagyományos fesztivál közönsége.  „2019 Mozart ünneplésének éve lesz” – nyilatkozta Villazon.

A Mozart hét valamennyi programját – a koncertek mellett workshopokat, kiállításokat és filmvetítéseket - sem maradéktalanul ismertetni, sem végighallgatni nem lehet. Mégis, akinek módja van csak néhány napot e mesés, havas tájban tündöklő városban eltölteni, ne mulassza el a téli zenés látogatást. Miközben az elkövetkező hónapok húsvéti, pünkösdi és nyári fesztiváljai is elképesztő számú és minőségű produkciókkal várják közönségüket Salzburgban.