ICMA 2014 – Az év fiatal művésze: Adrien Boisseau

Varsóban szombaton (április 12-én), ünnepi gálaesten nyújtják át az ICMA, az International Classical Music Awards zsűrijének idei elismeréseit. A nemzetközi zsűrinek Retkes Attila, lapunk főszerkesztője is tagja. A díjazottak között van a huszonharmadik évében járó, de már komoly nemzetközi ismertséggel bíró brácsaművész, Adrien Boisseau.

Albert Mária / Gramofon.hu

Nemrég megváltoztatta Facebook-portréját a Berlinben élő fiatal francia muzsikus: egy bíborszínű bársonnyal borított szép telivér hátán ül, középkori kornétra emlékeztető hangszert emel szájához. Talán a szülővárosára akarja az oldal látogatóit e furcsa gesztussal emlékeztetni: Franciaország szívében, a burgundiai történelmi városban, Nevers-ben látta meg 1991-ben a napvilágot.

Ritkaság: Adrien Boisseau nem a hegedűtől pártolt át, hanem eleve brácsázni tanult, már öt éves korától. Képzését a helyi konzervatóriumban 2005-ben fejezte be. Innen vezetett az útja a párizsi Conservatoire-ba Jean Sulemhez, illetve a kamarazenét oktató Marc Coppey-hez. Ennyivel sem érte be, Veronika Hagennél Salzburgban, Tabea Zimmermann-nál a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán tanult tovább Berlinben. A német fővárosban működő rangos Kronberg Akadémiához 2013-ban csatlakozott. Az intézményben a nemrég még növendék sorban lévők, mint például a magyar Várdai István csellista, hamarosan tanársegédként dolgoznak. A Kronberg Akadémia népszerű mestere Schiff András, Perényi Miklós, Fenyő László is. A Kornbergben a híres japán brácsatanár, Nobuko Imai szemeszterein vett részt Adrien Boisseau. Minthogy a kamarazene fontos szerepet játszik az életében – a nála nem sokkal idősebbekből álló Modigliani Kvartett az egyik kedvencea Ludwig és a Juilliard Vonósnégyes tagjainál is járt mesterkurzusokon. Alig 16 évesen felkérést kapott a Francia Rádió Filharmonikusaitól, így alkalma nyílt olyan neves karmesterekkel dolgozni, mint Manfred Honeck, Vladimir Ashkenazy, Kazushi Ono vagy Myung-Whun Chung. Tagja volt a Luzerni Fesztivál Akadémiája Szimfonikus Zenekarának, ezt Pierre Boulez vezényelte.

Ahány zenei versenyen elindult, ott valamilyen díjat szerzett, több franciaországi ifjúsági esemény után a berlini Max Rostal Verseny első helyét és a közönség elismerését kapta meg 2009-ben, a Takemitsu Versenyről is a legjobb előadó címmel tért vissza Tokióból 2012-ben, 2013-ban pedig a moszkvai Jurij Bashmet Versenyen, a vonósok egyik legnehezebb pályáján nyerte el a második díjat.

A különböző fesztiválok Deauville-től a svájci gstaadi Menuhin Fesztiválon át a La Roche Posay Fesztiválig sokfelé szívesen látták, és erre a nyárra is több felkérés futott be hozzá, egyebek között Bad Kissingenbe, La Baule-ba, 2015-re pedig  a párizsi  Théatre des Champs-Elysées-be várják. Portugál, horvát, japán és német szimfonikus együttesekkel lép fel a közeljövőben, folytatja együttműködését neves kamarazenész társaival, például Renaud Capuçonnal, Alina Ibragimovával, Jérome Ducros-val. A zongorista Gaspard Dehaene-nel duóban lép pódiumra.