Jazz Estek: hagyomány és újítás Szentendrén

Jazz Estek Szentendre – beszélgetések művészetről, zenéről: április 24. és május 28., jazzfesztivál a Barcsay udvarban: június 3–5.

A Jazz Estek Szentendre a Ferenczy Múzeumi Centrum új kezdeményezése, de támaszkodik a város eddigi fesztiváljainak hagyományára is. A tavaszi hónapokban megnyitják a Ferenczy Múzeum Nyolcak termét szalonként, hogy a művészetekről beszélgessünk vendégeikkel. Egyúttal előre is tekintenek az idén a pünkösdi hétvégére eső jazzfesztiválra. Olyan vendégeket hívtak, akik szívesen hallgatják a jazzt, de más területen alkottak kiemelkedőt, miközben módszeres kultúrafogyasztók, akár gyűjtők is, és persze szeretik és rendszeresen hallgatják ezt a fajta zenét. Az estek házigazdája a Jazz Estek Szentendre művészeti vezetője, Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő. 

Április 24-én vasárnap, 17 órától a vendég: Károlyi Csaba kritikus, az Élet és Irodalom rovatvezetője. A helyszín a Ferenczy Múzeum, Nyolcak terme  (Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.).

Károlyi Csaba kritikus, szerkesztő, az ÉS főszerkesztő-helyettese. Kritikáiból legutóbb 2019-ben adott ki gyűjteményes kötetet a Kalligram, és ő a házigazdája az ÉS-kvartett néven az Írók Boltjában tartott beszélgetéssorozatnak. Tagja a Szépírók Társaságának, vezette a József Attila Kört, megkapta egyebek között az Artisjus- és az Üveggolyó díjat. Érdemeinek ebből a rövidített felsorolásából is sejthető, hogy egyrészt szenvedélyes olvasó, de azt tagadja, hogy gyűjtő volna, bár beismeri, hogy a könyvek attól még gyűlnek. Számára az irodalom nyilvánvalóan társasági létforma is, ezért szívesen válaszol majd kérdéseinkre. Így például arra, hogy miért nem osztja már meg véleményét kedvenc zenéiről a közösségi médiában, miközben régóta oktatja a kritikaírás mesterségét az ELTE Bölcsészkaron, hogy kritikus létére hányan köszöntették fel a 60. születésnapján februárban, hogy mostanában milyen zenét hallgat, milyen jazzt szeret, és hogy a könyveken és olvasáson kívül mire jut még ideje.

Május 28-án, szombaton 17 órától a vendég: Fülöp Péter, a Mahler-diszkográfia és a www.mikrokosmos.com szerkesztője.

A szélesebb nyilvánosság akkor találkozhatott Fülöp Péter nevével először, amikor 2013-ban a Mahler hangarchívumot a BMC Zenei Könyvtár és Információs Központnak adta letétbe, benne egyebek között 4300 lemezzel. 1970 óta gyűjti a Mahler-lemezeket, azóta már az ő rendszeresen frissített, digitálisan is elérhető Mahler Diszkográfiája számít a világon a legalaposabb referenciának. Péter eredetileg mérnöki diplomát szerzett a Műszaki Egyetemen, a Medicorban részlegvezetőként a komputeres tomográf fejlesztésén dolgozott, ám amikor az elkészült korszerű prototípus alapján sem kezdték el a gyártást, pályát módosított. A legendás Concerto lemezbolt és a mikrokosmos.com klasszikus lemezküldő cég – immáron Kanadába költözve – ennek a pályának legfontosabb állomásai. Meg fogjuk kérdezni tőle, hogy gyűjt-e jazzlemezeket is, lehet-e a licitálni a ritkaságokra nála, hogy Torontóban vagy Pesten érdekesebb élni, mi az a Labelography, ki vezényli legjobban Mahlert, és hogy ki a kedvenc festője.  

(Coltrane Legacy)

A Ferenczy Múzeumi Centrum bemutatja: Jazz Estek Szentendre - Fesztivál a Barcsay udvarban (Szentendre, Dumtsa Jenő utca 10.) 

A Jazz Estek Szentendre az idén a pünkösdi hétvégére (június 3-5.) eső jazzfesztivál, folytatva a tavalyi nagy sikerű Jazz és Bor Fesztivál művészeti törekvéseit, már nemcsak a magyar jazz élvonalbeli művészeit hívta meg, hanem ritkán hallható külföldi produkciókat is. Elementáris erejű megnyitó koncertre lehet számítani, amikor a Londonból érkező Liane Carroll fog énekelni és zongorázni, aki ellenállhatatlan temperamentumának, zeneiségének és humorának köszönhetően a legjobb londoni klubok állandó kedvence. Őt a három kirobbanó tehetségű szaxofonossal felálló fiatal budapesti szextett, a pár éve alakult Coltrane Legacy követi, akiknek elhivatottsága és tudása egyformán kiemelkedő. 

A második napon egyrészt magyar, másrészt argentin és izraeli muzsikusokkal működő, választékos, különlegesen kifinomult, csupa meglepetés kvartett játszik először, a Lachegyi Máté-féle Ensemble Borealis, mely ebben a felállásban még nem játszott itthon. Premierrel ér fel ezután a Gitármágia zenekar fellépése is, ez ugyanis összesen a második alkalom lesz, hogy László Attila, Gyárfás István és Juhász Gábor, tehát három óriási hírű gitáros közösen adjon koncertet.  

Vasárnap mutatkozik be Szentendrén a Négy hang - négy évszak produkció. Ebben a tavaly is nagy sikerrel szerepelt Vörös Niki három énekesnővel társulva jeleníti meg az évszakok és a hangulatok körforgását, duóban és kvartettben is énekelve, egy fantasztikus ritmusszekció kíséretével. A város közönségének nem kell bemutatni a saját kvartettjével itt klubot működtető Borbély Mihály szaxofonost, minden fúvós hangszer és balkáni ritmus ismerőjét: a fesztiválra két régi barátjával, két csoda-muzsikussal, Lukács Miklós cimbalmossal és Dés András ütőhangszeressel érkezik.  

A fesztivál helyszíne a Barcsay Múzeum szabadtéri színpada, a Fő tértől nem messze eső Dumtsa Jenő utca 10. alatt. Szentendréről a budapesti Batthyány térre az utolsó HÉV minden nap 23:30-kor indul. A környéken több szabadtéri autóparkoló is van, de a parkolás a városban hétvégén is este nyolc óráig fizetős. Kerekesszékkel a Barcsay udvar akadálymentesen megközelíthető. A Jazz Estek Szentendre házigazdája és művészeti vezetője Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő. 

Jegyárak: napijegy: 2900 Ft, elővételben május 28-ig: 2600 Ft. 

https://muzeumicentrum.hu/

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

https://www.instagram.com/muzeumicentrum/

https://www.youtube.com/channel/UCHPa02b_NeA0PFE4fFJPMTQ