Jubilál a Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor

Különleges év lesz az idei a Lamantin  s ezáltal a jazzrajongók és Szombathely  életében: az idén 20. jubileumát ünnepli a Lamantin Jazz Fesztivál és a hozzá kapcsolódó Improvizációs Tábor június 23-29. között.

Ez az ország egyik legjelentősebb jazzfesztiválja, Szombathely kiemelt rendezvénye és mára a magyar jazzélet egyszerűen elképzelhetetlen a Lamantin nélkül. A rendezvényt a kezdetektől fogva egy baráti társaság szervezi, hivatalosabb formában az Improvizatív Zeneműhely Egyesület, mely egy non-profit társulás. Céljuk az improvizatív zenei műfajok (jazz, tradicionális blues, soul, spirituálé stb.) népszerűsítése, ill. az e műfajokat képviselő zenekarok számára egyfajta otthon teremtése a városban. Eddigi fennállásuk során több mint 240 koncertet, és a szintén általuk megrendezett POTE Jazz Fesztiválokkal együtt összesen 24 jazz fesztivált rendeztek.

Németh Ferenc

Az eddigi 19 Lamantin Jazz Fesztivál sikere töretlen, a programokat minden évben több száz jazz rajongó és diák várja, a Lamantin jazz-körökben fogalommá vált. A program, sőt, a közönség is nemzetközi. A fellépő együttesek zömét a hazai és a szomszédos országok vezető jazz ill. blues együttesei közül választják, és minden évben elhoznak egy-két európai vagy világsztárt, akik emelik a fesztivál rangját. Fontos számukra, hogy minél több érdeklődő hallgathassa a koncerteket, ismerkedjen a műfajjal, ill. hogy ezáltal erre a hétre felpezsdüljön a város. Ezt szem előtt tartva – és jelentős szponzori támogatásnak köszönhetően – rendeznek számos ingyenes koncertet, szabadtéri programot, blues napot, hívnak meg populárisabb zenekarokat is, és tartják mindenki által elérhető szinten a jegyárakat.

A fesztivál ideje alatt a régi szombathelyi hagyományt újjáélesztve, immár 17. alkalommal rendezik meg az egyhetes, nemzetközi Lamantin Improvizációs Tábort a felnövekvő jazz-zenész generáció részére. A tanári kart a magyar jazz élet vezető személyiségei alkotják, a fesztivál külföldi sztárjai pedig mesterkurzust tartanak a diákok számára. Talán ez az oka, hogy még ennyi idő után sem lankad a lelkesedés, évről-évre 110-120 diák tanul Szombathelyen, s ezzel a Lamantin az ország legnagyobb improvizációs tábora és legkomplexebb jazz-eseménye!

Liane Caroll

A jubileumi fesztiválon fellépnek a hazai jazz olyan alakjai, mint a Sárik Péter Trió, Borbély Mihály Polygon, a Juhász Márton Quartet, valamint a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra, a társműfajok képviseletében pedig a Pribojszki Mátyás új formációja, a Jumping Matt and His Combo feat. Custom Big Band.

Külföldi fellépőkben sem lesz hiány, zenekarával érkezik az Egyesült Államokól Kenny “Blues Boss” Wayne jazz-, blues- és boogie-woogie-zongorista és énekes. Szintén a blues-zenészek sorát gyarapítja majd Jon Cleary és húsz éve alapított együttese, a The Absolute Monster Gentlemen. A világon a blues abszolút élvonalába tartozó énekes-zongorista egyenesen New Orleans-ból érkezik hozzánk, hogy felkavarja a kedélyeket és fergeteges blues-funk őrületet keltsen! Cleary lenyűgöző élettörténete, hogy Angliában, Kentben született, kamaszként zarándokolt el New Orleans-ba, és aztán teljesen bekebelezte a blues… vagy éppen fordítva? Rövid időn belül a legnagyobb ikonok mellett játszott (Snooks Eaglin, Earl “Trick Bag” King, Johnny Adams, and Jessie “Ooh Poo Pah Doo” Hill), mára pedig ő maga vált blues-méltósággá!

Jon Cleary

A vegyes felállású formáció, a Ferenc Németh Trio feat. Wolfgang Muthspiel & Tzumo Árpád előadásában is egészen különleges csemegét hallhatunk idén. A három különböző generációhoz tartozó, nagy formátumú zenész érdekes módon hasonlóan kezdte a pályáját: a rangos bostoni Berklee College of Music diákjai voltak, és ma már mindhárman elismert művésznek számítanak világszerte, még a jazz őshazájában is. Három egyedülálló személyiség egymásra találásának lehetünk tanúi. Keverednek az elektronikus elemek, az erő, a feszes, de szokatlan ritmusok a lágy és szinte éteri hangokkal. Rendkívül kreatív, improvizatív zene, ahol a különböző stílusok és hangzások merész vegyítése teljesen leköti a hallgatóságot.

A Liane Carroll-jelenséget szinte lehetetlen szavakba önteni. A brit jazz és soul nagyasszonya ugyanis lírai, ha kell, de nyers és robbanékony, ha arra van szükség. Virtuóz énekes, kitűnő zongorista és zeneszerző, pontos, de laza és könnyed, kreatív az improvizációban és rendkívül sokoldalú. De ami szinte felfoghatatlan, hogy a jelenléte úgy söpör végig a nézőtéren, mint egy tornádó. Képtelenség nem a hatása alá kerülni. Ennek köszönhető, hogy 35 éves pályafutása során olyan művészekkel dolgozhatott együtt, mint Paul McCartney, Gerry Rafferty, Long John Baldry, Ian Shaw, Claire Martin OBE vagy Joe Stilgoe. Rangos kitüntetések sorát zsebelte be, és fellépett a híres Jazz at the Lincoln Center színpadán, a BBC Proms-on vagy a Glastonbury Fesztiválon is. A Lamantin idén boldogan csatlakozik az illusztris listához