Kaméleoncsapat

„La Valse” – érdeklődésfelkeltő címadás az előadói apparátus ismeretében. A 30-tagú fúvószenekar, amely 1950-es születésekor a „Rundfunk-Blasorchester Leipzig” nevet kapta, tagságában változik az idők folyamán, de zenélőkedve örökletesnek bizonyul. Repertoárja műfajok sokaságát öleli fel, megannyi átirat mellett eredeti kompozíciókat is műsoron tart. A 2022 februárjában készült felvétel műsorán francia muzsika szerepel (amennyiben Chopint tiszteletbeli franciaként tartjuk számon). Az öt műsorszámot négy átíró jegyzi – mindegyikük munkája az együttes lehetőségeinek (és teljesítményének) ismeretéről tanúskodik.

Fittler Katalin

Berlioz Római karnevál – nyitánya adja meg a hangütést, utána a Glazunov által hangszerelt Szilfidek balettben felhasznált  Chopin-darabokat halljuk sajátos hangszínvilágban, a folytatásban a felvétel címadó Ravel-mű, majd Fauré Pavane-ja következik, a finálé szerepét pedig César Franck szimfonikus költeménye tölti be, a Le Chasseur maudit. A mű, amelynek programját Gottfried August Bürger balladája adta, átiratként „hazatért” német földre, hogy a hangok szárnyán induljon világhódító útra az elátkozott vadász…

 

 

Az együttesnek 2021 óta Peter Sommerer a vezető karmestere és művészeti igazgatója, aki korábbi sokrétű zenei tapasztalatai birtokában remek partnere a vállalkozókedvű muzsikusoknak. A kísérőfüzetben olvasható interjúból kiderül, hogy repertoárbővítésük során is mindig szívesen kísérleteznek. Kedvvel vesznek részt az átiratkészítő „fordítói munkájában”, és gazdag tapasztalataik birtokában olyan megoldásokat keresnek, amelyek adekvátan adják vissza a zenei anyagok hangulatát, karaktereit. Kiderül ez – a megfogalmazott program ismerete nélkül – magából a hangzásból is. Színek, árnyalatok villódznak, néha nehéz lenne megállapítani, melyik hangszerek „kevernek ki” egy-egy speciális tónust. És ami egészen csodálatos: nem érződik az adaptáció-jelleg, minden olyan magától értetődően szól, mintha eredetileg erre az apparátusra álmodta volna meg a szerző. 

Úgy tűnik, a fa- és rézfúvós hangszerek kitűnő játékosainak közös tulajdonsága, hogy valamennyien szeretik a meséket, szeretnek elbeszélni, és tudnak is ízesen, élményszerűen, mondhatni, láttatóan megjelenítve előadni történeteket – hangszereik hangján. 

A francia zenei körkép élményvilága aligha jöhetett volna létre anélkül a nyitottság nélkül, amely játszanivalójuk egyetlen kritériumának a minőséget teszi! Ebben a változatos közegben a professzionális felkészültségnek köszönhetően bármely feladatot könnyedén tudnak megoldani – és a problémátlanság öröm- és energiaforrásként funkcionál. Nem fenyegeti tehát a kiégés veszélye a muzsikusokat, akik számára a szereplés (legyen pódiumon vagy stúdió-légkörben): játék. A kollektív játék pedig hatványozza a hatást!

 

Kiadó: hänssler CLASSIC 

Katalógusszám: HC22068