In memoriam Luciano Pavarotti – Kertesi Ingrid áriaestje

A huszadik századi operatörténet vitathatatlanul legnagyobb hatású énekese Luciano Pavarotti volt. Hazánk egyik legsikeresebb koloratúrszopránja, Kertesi Ingrid szeptember 20-án ad bel canto estet a Zeneakadémia Nagytermében, koncertjét a tíz éve elhunyt olasz tenor emlékének ajánlja.

Gramofon.hu

Kertesi Ingrid idén kezdi harmincharmadik (!) évadját az Operaházban és bár az elmúlt több, mint három évtizedben a legnagyobb koloratúrszoprán szerepekben lépett színpadra, az operai karrier mellett pedig mindig volt energiája az oratórium- és daléneklésre is, hangja mind a mai napig egészséges fénnyel cseng. Mint azt a Gramofonnak adott interjújában elmondta, a titok nyitja a szabad, természetes, beszédszerű éneklés – zeneakadémiai növendékeinek is ezt tanítja. Az ily módon való éneklés elsajátításához vezető legegyenesebb útnak pedig a bel cantót tartja, úgy véli, ez minden éneklés alapja.

A szülővárosában, Modenában tíz éve elhunyt Pavarotti emléke előtt tisztelgő koncert ötlete a világszerte elismert magyar karmester, Ács János ötlete volt – ő maga rengetegszer kísérte zongorán és vezényelte a legendás tenort. Kézenfekvő volt, hogy az emlékkoncert műsora a bel canto repertoárból álljon össze, ahogyan az is, hogy erre a feladatra a stílust legmélyebben ismerő magyar énekest kérje fel, Kertesi Ingrid pedig örömmel vállalta a koncertet.

Az áriaest első részében a bel canto nagymestereinek ritkán hallható operáiból, például Verdi Kalózából vagy Rossini Korinthosz ostromából hangzanak el részletek, a második részt pedig Donizettinek szentelik, így a Lammermoori Lucia őrülési jelenete sem maradhat el.

Az koncerten fellép még Kertesi Ingrid tanítványa, a Virtuózokból is ismert fiatal szoprán, Sárközi Xénia és Haja Zsolt bariton is, valamit a remek hangszeres zenészekből álló Inventum Dei Vonóskvintett.