Két évtized munkájának összefoglalása

Különleges album látott napvilágot a Fonó gondozásában: a debreceni Pendely Énekegyüttes-család mintegy két évtizednyi munkájának hangzó összefoglalása. A Pendely Énekegyüttes-család a Debreceni Zenede – hivatalos nevén a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-AMI – népi énekes növendékeiből alakult, akik a helyi és országos versenyek, megmérettetések mellett a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny évadaiban is nagy sikerrel szerepeltek. Az együttesek tagjait a magyar népzene szeretete és tisztelete, a közös éneklés öröme köti össze. A lemez zenei rendezője Agócs Gergely, az együttes művészeti vezetői Tóth Lilla és Sáriné Szebenyi Judit pedagógus-páros. 

A Debreceni Zenede a 2010-es évek végére az ország egyik kiemelkedő népzenei műhelyévé nőtte ki magát. Ezt a tényt igazolja, hogy növendékei rendre jelen vannak az országos szakmai megmérettetések döntőiben, az éves népzenei antológiákon, végzett növendékeik az ország több pontján népzenei előadóként, népzenetanárként, sőt, népzenekutatóként is kiválóan teljesítenek. Ezek az eredmények annak a komplex pedagógiai munkának köszönhetőek, mely az iskola névadó mestere, Kodály Zoltán és követői munkásságát mintázva a népzene tudományos igényű feltárásából, elemzéséből és magas módszertani színvonalon megvalósított továbbadásából tevődik össze. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a Debreceni Zenedében a népzene tanszak pedagógusai tudatosan törekszenek arra, hogy a növendékek rendszeresen találkozzanak a magyar zenefolklór hagyományőrző mestereivel. A kotta által ugyanis – hogy Lajtha László örökbecsű felismerésére utaljak – a zenéből csak az „ami”, azaz pusztán a dallam megszólaltatására vonatkozó technikai utasítások ismerhetők meg. A hangzó dokumentumok segítségével talán már az „ahogyan”-ból, azaz az előadói stílusból is elsajátítható valami, de a „miért” kérdéseire a növendékek csakis a zenei örökségünk élő hordozóival létrejövő személyes kapcsolat révén kaphatnak válaszokat. A jelen kiadványunkat életre hívó pedagógus-páros, Sáriné Szebenyi Judit és Tóth Lilla  a Pendely-család társulatainak vezetésével példaértékű munkát végez.

 

A hanglemez felvételein a folklorisztikai hitelességre irányuló törekvés párosul a kiemelkedő zenei igényességgel. Mindez nemcsak a dallamválogatások magas esztétikai színvonalában mutatkozik meg, hanem abban is, hogy az itt hallható növendékek énekét a biztos intonáció mellett a friss, természetes hangvétel is jellemzi. Úgy vélem, munkájuk nemcsak a debreceni műhely országos, hanem a magyar Táncház-módszer nemzetközi szinten kimagasló nívójának felmutatására is kiválóan alkalmas. Fogadjátok tiszta szívvel, szeretettel, használjátok egészséggel! - írja az albumról Agócs Gergely. 

A lemezen többek között gyimesi keserves és táncdallamok, imregi karikanóták, hajdúsági muzsika, zoboralji dudanóták, valamint magyarbődi és hajdúböszörményi népdalok is helyet kaptak.