Kezdje az új évet Óbudán!

A 2019-es esztendőben is színes és izgalmas programkínálattal várja az érdeklődő közönséget az Óbudai Társaskör.

Az új év első hétvégéjén, január 7-én operaelőadásra hívja vendégei a társaskör. Az úrhatnám szolgálóban szereplő alakok, főnök és beosztott, úr és szolga, fenti és lenti bármilyen szférában és időben elgondolható történet. A fenti számára kiderül, hogy a lentinek is van esze, nem csak egy szép tárgy vagy tulajdon. Egymásba szeretnek, és a hierarchia eltűnik.

Erdős Attila és Bojtos Luca

A darab az opera seriák szüneteiben játszott buffo-intermezzók közül küzdötte föl magát az önálló vígoperák sorába. Pergolesi 23 évesen írta ezt az egyik legnépszerűbb művét, mely eredetileg az Il prigioniero superbo című opera szüneteiben került bemutatásra.

Az egyetlen kérdés nem az a történettel kapcsolatban, hogy létezik-e szerelem úr és szolgája vagy főnök és beosztott közt, hanem az, mi az oka, hogy ez ma még kérdés, és kit foglalkoztat a téma egyáltalán.

A három szereplő: Bojtos Luca, Erdős Attila és Mózes Zoltán sokrétű, kreatív alkotó és előadóművészek, operaénekesek, táncos komikusok, performanszművészek, az egyszerű és vicces történet árnyoldalait és meg nem tárgyalt részleteit is felszínre hozzák ebben az előadásban, Philipp György rendezésében.

Bősze Ádám, a Bartók Rádió és a Virtuózok című tehetségkutató közismert műsorvezetője egy új műfajt mutatott be zártkörű közönség előtt 2016. december 31-én az Óbudai Társaskörben. A #szeretnekahallgatók című est, a stand-up comedy alapjaira építve, tartalmas és minőségi élményt nyújt a zeneszerető közönségnek. Az egyedi humorú, kifinomult intelligenciájú előadást 2019. január 11-én hallhatják utoljára.

Bősze Ádám

Miért lenne gonosz feladvány egy zenei vetélkedőn Beethoven Szerenádja? Házassági évfordulón milyen vonósnégyessel lephetjük meg feleségünket? Hogyan esik kétségbe a kamasz Mendelssohn Beethoven halálhírétől? Milyen érzés lehet hosszú-hosszú ütemeken át egyetlen hangot húzni, miközben egy pimasz amorózó egy pásztorlánykának udvarol? Mire figyeljünk, ha túl sok fiúgyermek között kell elosztani az örökséget? Ki írhat meg egy Bach-művet, ha nem Bach? Mennyi-mennyi életbevágó kérdés! Szerencsére vannak válaszok, de csak a helyszínen. A kamarazene kedvelőit egy olyan esten vehetnek részt Molnár Szabolcs zenetörténész vezetésével és a Budapesti Vonós tagjainak közreműködésével, ahol kötelező a társalkodói stílus!

„Mozart a világ legnagyobb komponistája. Beethoven zenét szerzett, de Mozart zenéje olyan tiszta és gyönyörű, hogy úgy érezzük, ilyet csak találni lehet – mindig is létezett a világegyetem belső szépségének részeként, és csak arra várt, hogy valaki megtalálja.” – mondta Albert Einstein.

Mozart születésnapján már szinte hagyomány, hogy Rónaszéki Tamás és Hargitai Imre hegedű-zongora szonátaesttel ünnepelnek a Társaskörben. A koncert első felében meghallgathatjuk Mozart legvidámabb zenéinek egyikét, mely a K. 305-ös A-dúr szonátát nyitja. Ezt keretezi a Palotagróf-szonáták első darabja és Mozart egyetlen e-moll alaphangnemű műve. Az e-moll szonáta K. 304 tragikus karaktere édesanyja abban az évben bekövetkezett halálára reflektál.

Szünet után a Mozart egyik zongoratanítványának, Josepha Auernhammernek ajánlott F-dúr szonátában, akárcsak a koncertet záró B-dúr szonátában igazán egyenrangú partnerként szólal meg a két hangszer.

A koncert előadói: Rónaszéki Tamás, a Budapesti Vonósok művésze, művésztanár, egyházi kanagy és Hargitai Imre zongoraművész, a Zeneakadémia oktatója, régi kamarapartnerek, két szonátalemezt is készítettek.