Kifinomult latin duólemez

A latin zene hazai nagykövete, Révész Richárd zongorista és Urbán Orsi énekesnő közös lemezéről a Gramofon főszerkesztője írt recenziót.

Retkes Attila

A középgenerációhoz tartozó zongorista-zeneszerző, Révész Richárd a latin (elsősorban spanyol, karibi, dél-amerikai) zene specialistája. Már a 2000-es években, a Ricardo Salsa Clubbal bizonyította, hogy mindent tud erről a populárisnak gondolt – valójában roppant technikai felkészültséget és muzikalitást igénylő – műfajról. Azóta szólólemezeket is készített, és játéka (a virtuozitás mellett) még érettebbé vált, stiláris palettája tovább szélesedett. Mostani társát, Urbán Orsit ugyancsak nem kell bemutatni a jazz (és a határműfajok) kedvelőinek. Az amerikai soulénekesnőkre emlékeztető, jellegzetes hangszíne a régi swing-slágerektől a big banddel előadott örökzöldeken át a modernebb stílusokig mindenütt jól érvényesül. Orsi és Richárd már nagyon régóta koncerteznek együtt, bőven megérett a lemezanyag is, csak nyilván az anyagi források hiánya késleltette a stúdiófelvételt és a megjelentetést.

Ének-zongora duólemezt készíteni nemcsak a klasszikus dalirodalom esetében kockázatos vállalkozás, hanem a jazzben is. Hiányzik ugyanis a ritmus-szekció (bőgő és dob) által biztosított védőháló, ami könnyebben elfedi az apró hibákat. Ezúttal azonban nincs mit elfedni: az I Know You Love Me című CD-n rendkívül változatos repertoárt (11 dalt) hallhatunk, jól sikerült feldolgozásokban, ízléses, sőt kifinomult kivitelezésben. A választott dalok szerzői és előadói között olyan világsztárok bukkannak fel, mint Stevie Wonder és Aretha Franklin; a címadó darab Rachelle Ferrell repertoárjából való. A hagyományosabb jazz-standardek világát képviseli a The Masquerade is Over vagy a Harlem Nocturne című szám, míg Chick Corea kultikus szerzeménye, a Spain már átvezet a Révésznek oly kedves latin világba. Itt időzik akkor is, amikor a brazil Amado Régis és a spanyol Juan Carlos Calderón itthon alig ismert szerzeményeit játsszák. Egy-egy kompozícióra hívtak vendéget: Wolf Kati énekesnő és Czibere József ütőhangszeres személyében, akik ugyancsak szervesen illeszkednek a Révész által megálmodott zenei folyamatba.

Kötött struktúrájú, vokális kompozíciókról lévén szó, a koncerteken remekül érvényesülő, szabadon szárnyaló rögtönzésnek itt alig-alig marad tér. Ez akár némi hiányérzetet is okozhat, bár Orsi mértéktartó, invenciózus scattelése és Richárd briliáns passzázsai ugyancsak nagyszerűek. Sajnálatos, hogy egy ilyen színvonalú lemez csupán magánkiadásban, limitált példányszámban jelenhet meg.

Szerzői kiadás katalógusszám nélkül