Koncertek, díjátadó, tudományos előadás

Párizs aranykorát és az ’50-es évek pesti kávéházi hangulatát is megidézi a 2023-as Cziffra György Fesztivál, amelynek eseményeire zenei és irodalmi meglepetésekkel, izgalmas beszélgetéssel, örömzenéléssel és díjkiosztóval készülnek a szervezők. Párizs aranykorát idézi meg a Cziffra György Fesztivál nyitókoncertje február 26-án, a Zeneakadémia Nagytermében. A Budafoki Dohnányi Zenekar lép színpadra Hollerung Gábor vezényletével, valamint két kiváló zongoraművész, az olasz Sandro De Palma és a fesztiválalapító Balázs János közreműködésével. A hangversenyen a zene mellett szórakoztató irodalmi élmény is várja a közönséget, hiszen Saint-Saëns Az állatok farsangja című művének tételei között Lackfi János olvassa fel ez alkalomra írott verseit. Az esemény első felében 7. alkalommal kerülnek átadásra a Cziffra Fesztivál díjai több kategóriában. Márciusban a Magyar Zene Házában Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas  agykutató és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös előadásával folytatódik a fesztivál programja, áprilisban pedig a közkedvelt Bárestre kerül sor a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával. A Cziffra Fesztivál 2023 első felében minden hónapra kínál valami izgalmasat. A programsorozat kiemelt szponzora az MVM.

A 2023-as Cziffra Fesztivál nyitókoncertjén a névadó művész második hazája, Franciaország szülöttjeinek nagyra tartott művei hangzanak el, César Franck egyik legjelentősebb művével kiegészülve. A koncert nemcsak elsőrangú muzikális élményt, hanem valódi fesztiválhangulatot és sok derűs pillanatot is ígér. Az állatok farsangjának motívumai mindannyiunk fülében ott csengenek, a darab mégis minden alkalommal meg tud lepni kifinomult szellemességével. A zenei meglepetések ezúttal nem kevésbé fricskás irodalmi élménnyel egészülnek ki, hiszen a tételek előtt Lackfi János olvassa fel ez alkalomra írt verseit a mű főszereplőiről, azaz tyúkokról, hattyúkról, öszvérekről – vagy éppen zongoristákról. A színpadon a Budafoki Dohnányi Zenekar mellett két kiválóságot is láthatunk majd: a Kossuth-díjas Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma, aki romantikus művészi egyéniségével, sokoldalú repertoárjával Európa, Amerika és Japán színpadait is meghódította.

A második mű szerzőjéről, Bizet-ről kevesen tudják, hogy csodagyerek volt. Alig tizenhét évesen komponálta meglepően érett, friss és eleven C-dúr szimfóniáját, amelyben Mendelssohn, Gounod, Mozart és Rossini világa is felfedezhető. A mű zsenialitása mégis abban rejlik, hogy e sokféle elemből mennyire egyéni, szellemes és ötletgazdag, kiválóan hangszerelt kompozíciót formált az ifjú Bizet. Franck Szimfonikus variációi ezzel szemben az érett szerző aprólékos műgonddal kimunkált kompozíciói között foglal helyet, nemcsak a témafejlesztés nagyszerűsége, hanem a zenekar és a szólózongora példás egyenrangúsága okán is. A műsor előtt, a hagyományokhoz híven átadásra kerülnek a Cziffra György Fesztivál díjai, amelyek a névadó elkötelezett tehetséggondozó tevékenységét folytatják.

Dr. Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutató és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész közös estjén, március 5-én, a Magyar Zene Házában megtudhatjuk, mi is a kapcsolat a két világ között. A nemzetközi elismertségű tudós előadásából megismerhetjük a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének agyi mechanizmusait, továbbá szó lesz az érzelemgazdagság, a motiváció szerepéről a hatékony tanulásban, valamint arról, hogy a művészettel nevelés milyen hatással van belső világunk fejlesztésére és ezen keresztül a kreativitásra. Balázs János saját improvizációkkal és parafrázisokkal demonstrálja mindazt, amit előtte szavakkal mutat be Freund Tamás. Az est végén meglepetésként egy kis is örömzenélésben is része lehet a közönségnek.

 

(Hot Jazz Band)

A pesti éjszaka élni akar! A Fesztivál megszokott helyszínén, a MOMKult Színháztermében idézi meg április 14-én  a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és Zenekara a II. világháború utáni Budapest kávéházi életét, amelynek szerves része volt nemcsak a ropogós csárdás, a tengerentúli jazz és a cikázó hegedűszó, de Cziffra György zongorajátéka is. A bárok és lokálok jelentette sokszínű és végtelen kavalkád, ahol nincsenek korlátok, műfaji határok, csakis örömzene, a világégés utáni újrakezdés mellett egy új esély szimbóluma is, amelynek keretében ismét szárnyra kaphatott Cziffra György ellentmondást nem tűrő tehetsége és virtuozitása. A kitartás, a lázadás, a megalkuvás és a felhőtlen szórakozás ellentmondásos miliője tárul elénk, amelynek mércéül szolgáló tanulságai lépten-nyomon tetten érhetőek a később világhírűvé vált Cziffra György bravúros és önazonos játékban. Az est házigazdája Bősze Ádám lesz.

A Cziffra Fesztivál ezt követően számos programmal várja a közönséget több helyszínen, amelyről további részleteket folyamatosan tesznek közzé a szervezők a cziffrafesztival.hu oldalon.