Kontrasztok – nem Bartóktól

A Hänssler kiadó nemrég két albumot is megjelentetett egy-egy fiatal zongoristával.  Florian Feilmair osztrák pianista nemrég tűnt fel, első szólólemeze jelent meg a kiadó Hänssler márkajelzése alatt. A program Beethoven műveiből áll, szokatlan módon három variáció-sorozatot követ az Op. 111-es c-moll szonáta. Kontrasztos a műsor, a könnyedebb Eroica-variációk, 32 Variáció WoO 80 és 6 variáció WoO 77 után a c-moll szonáta olyan, mint Amerikában a nagy síkság után a Sziklás hegység. Tükrözi-e ezt Feilmair játéka?

Zay Balázs

Kétségkívül kiváló zongoristát ismerhetünk meg a lemezről, játékát legfőképpen a disztingvált jelzővel lehet illetni. Tiszta billentés, differenciált dinamika, átgondolt felépítés. Hamar felismerhető, hogy a stílust jól ismerő és igen megbízható zongoristát hallunk. A variációk előadása példás. Az elismerés mellett azonban másféle vélemény is szót kér magának. Stílusos a játék és differenciált a hangzáskép, ugyanakkor az előrehaladás elég mechanikus, ha jönnek is variációk az interpretációt illetően, azok nem igazi meglepetések, inkább egy másik a lehetséges alapvető alternatívák közül. Nemigen van változás a ritmikát illetően. Ezt nyilván jó néhányan abszolút pozitívumnak tekintik. Én, elismerve Feilmair kétségtelenül magas szintű játékát, hiányolok némi szabad mozgást, váratlan ötletet. Variációt a variációban.

 

Az utolsó szonáta előadása a várakozásnak megfelelően nagyon kidolgozott, igényes, dinamikailag teljesen megfelelő, sőt bizonyos fokig még váratlan tempókkal is szolgál, de csak nagyon moderált módon. Az én ízlésem túlságosan is. Ez nem csökkenti feltétlenül az előadás színvonalát, megítélés kérdése, hogy a műben kétségtelenül jelenlévő,  óriási erők megjelenítésétől el tudunk-e tekinteni, mint alapfeltételtől, illetve a moderáltabb bemutatást milyen mértékben fogadjuk el adekvátként… 

A kiadó Profil márkaneve alatt jelent meg Martina Filjak Berlinben élő, horvát zongorista Liszt-lemeze. A címe Fény és sötétség, ami Goethe-idézeten alapul - Wo viel Licht is, ist starker Schatten – Ahol sok a fény, erős az árnyék - mely furcsamód a német kiadó lemezén kizárólag angolul szerepel. A műsor Liszt vallásos darabjaival indul. A költői és vallásos harmóniák két darabja (Miserere, Palestrina után és Isten áldása a magány idején) között a két Legenda és a hozzájuk illő h-moll ballada. Filjak játéka ugyancsak disztingvált, tiszta és kidolgozott. Térben is differenciált. Ám az játékából nem hiányzik az, amit az osztrák pianista interpretációiban nem sikerült fellelnünk: a zenével való szabad lélegzés, a zene ihletett mozgása, nem merev, hanem elven folyása. Igen ihletett és példás előadásoknak érzem ezeket. Megvan bennük a nyugodt, kimunkált megközelítés, ugyanakkor a spontán megformálás is, a pillanatnyi ötlet, mely nem kell, hogy kiugró legyen. Elég, ha éppen megjelenik.

 

A lemez folytatása váratlan. Az iménti egységes blokkot két Donizettivel kapcsolatos darab követi, a Lammermoori Lucia-reminiszcenciák és az Induló Abdul Médjid-Khan szultánnak. Virtuóz és ízléses, nem eltúlzott előadások, sőt, az induló esetében Filjak elkerüli a gyakori merevséget, mechanikus előadásmódot is.

A lemezt Arvo Pärt Alinának című kis darabja zárja, mely az előzőek közül leginkább az I. Legendához áll közel (Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál) könnyedségével, légiességével. Ugyanakkor furcsa egy hosszú, tiszta Liszt-program után egy másik szerző rövid darabját hallani, nota bene könnyedségben többek közt akár a Villa d’este szökőkútjai is állhatna a műsor végén. 

Az előadó elképezése azon alapul, hogy Liszt olykor hatalmas hangzó tömböket hoz léte, máskor pedig áttetsző és könnyed szövetet. Előbbi jelenti a sötétet, hiszen a nagy tömb nagy árnyékot vet, az utóbbi részek pedig a fényt. 

Bár én ehhez az elképzeléshez nem éppen ezt a programot állítottam volna össze, Filjak játéka nagyon meggyőző, végig érezni benne a zene átélését és meggondolt, de a pillanatnyi érzésekre is folyamatosan reflektáló alakítását. Remélhetőleg a kiadó újabb felvételeket is fog készíteni vele.  

 

Kiadó: Hänssler 

Katalógusszám: HC19070  

 

Kiadó: Profil Edition Günter Hänssler 

Katalógusszám: PH18074