Laposa Julcsi és a Kaláka együttes

A Kaláka közreműködésével készült el Laposa Julcsi népzenész Népi hang-színek művészeti kiadvány-sorozatának negyedik része; a Tavasz-nyár.

Laposa Julcsi Junior Prima Díjas népzenész-zenei mediátor ezúttal a Kárpát-medence magyar ajkú közösségeinek tavaszi-nyári népszokásait, népdalait, népviseleteit mutatja be a tőle megszokott kreativitással. A kiadványhoz tartozó lemezen Zala megyei gyermekekkel és az ötvenéves Kaláka együttes közreműködésével csendülnek fel szebbnél szebb dallamok. 

„A Kaláka dalain nőttem fel, nagy megtiszteltetés ez nekem. Fantasztikus dolog, ha azokkal dolgozhatsz együtt, akiket csodálsz, akikre felnézel. Az autentikus népzenét képviselem, de az utóbbi években voltak enyhe irányváltoztatásaim, a Kalákával való közös munka is ilyen.” – nyilatkozta Laposa Julcsi, népzenész.

A Népi hang-színek dalos-kifestőfüzet negyedik kiadványában – Tavasz-nyár – népi motívumok, hímzésmotívumok, népviseletes figurák találhatóak, dalokkal kottákkal, játékokkal és játékleírással mellékelve. Laposa Julcsi kiadványsorozatának célja, hogy a népművelést játékosan, élményszerűen mutassa be a kicsiknek, egyfajta zenei nevelést adva az óvodásoknak és kisiskolásoknak. 

 

(Laposa Julcsi és a Kaláka - fotó: Majorné Bakos Edina)

A kiadvány első füzete 2017-ben jelent meg, melynek témája közismertebb népdalaink gyermekjáték-leírásokkal, a második 2018-ban, ami a téli népszokásokat mutatja be matricákkal, majd 2019-ben megszületett a sorozat őszi tematikája is. A befejező rész 2021 márciusában jelent meg, mely a tavaszi és nyári ünnepeinket mutatja be egy memóriajátékkal kiegészülve.

Laposa Julcsi a kiadványokhoz kapcsolódóan interaktív óvodai–, iskolai foglalkozásokat és gyerekkoncerteket tart országszerte. Előadásában különböző népi hangszerek, ritmus-zajkeltő eszközök segítségével ismerteti meg a magyar népzenei anyanyelvet az év különböző népszokásaival, hagyományaival. A közös játékokkal, együtt énekléssel mindenki egy népzenei folyamat aktív részese lesz.

A NÉPI hang-színek gyerekkoncertek időpontjai: 2021.06.19., Fonó Budai Zeneház, 06.27., Kaláka Fesztivál, Eger, 07.03., Zalaegerszeg, 07.03., Lendva, 07.18., Zalaszentgrót. 

 

További információ:

https://www.laposajulcsi.eu

https://kalakazenebolt.hu/termek/laposa-julcsi-nepi-hang-szinek-dalos-kifestofuzet-cd-melleklettel/