László Attila is fellép az Óbudai Társaskörben

Klasszikus zenei és jazzprogramok egyarán szerepelnek az Óbudai Társaskör májusi műsorán. Többek között az Anima Musicae Kamarazenekar művészei és a László Attila jazzgitáros is a Társaskör vendége lesz.

Május 11-én Pete Churchill világjáró énekes-zongorista, pedagógus (londoni Royal Academy of Music, brüsszeli Conservatoire Royal), zeneszerző, kórusalapító, karvezető érkezik a Társaskörbe. Őt hallgatva az ember pillanatok alatt közel kerül a jazz, a harmóniák és a ritmusok világához. Különleges alkalom, hogy Londonból Budapestre jön, és közös koncerten hallhatjuk – a szintén énekes-zongorista – Mózes Tamarával. A két zenész Belgiumban találkozott néhány éve, Tamara zongorista-énekes előadóként Pete Churchill-nél képezte tovább magát, és egyik legnagyobb mesterének tartja. A közös estén olyan műsorral állnak a budapesti közönség elé, melyben mindketten énekelnek – olykor külön, olykor közösen –, zongoráznak, és a jazz feldolgozások mellett saját szerzeményeikből is játszanak. A koncert második felében a duóhoz bőgő és dob is társul, két nagyszerű zenész Benkó Ákos (dob) és Sárkány Sándor (bőgő) személyében.

Mózes Tamara

Mi volt Brahms és Clara Schumann között? Barátság? Szerelem? Rémálom lett volna Schumannék házassága? De hisz leveleik nem erről tanúskodnak, márpedig van belőlük több mint 500. Az utókort mindenesetre izgatja a kérdés: vajon Clara Schumannt, aki 50 évvel élte túl férjét, milyen kapcsolat fűzte Brahmshoz? És Brahmsot Clarahoz? Talán kicsit okosabbak leszünk a május 13-ai koncert végére, hiszen, amit szavak nem tudnak elmesélni, azt elmondja a zene Nagy Ervin zongoraművész és az Anima Musicae Kamarazenekar művészeinek közreműködésével, s amit tudni lehet a három ember kapcsolatáról, azt segít megérteni a műsorvezető Farkas Zoltán zenetörténész.

Nagy Ervin

Május 17-én László Attila jazzgitáros lesz a Budapest Ragtime Band vendége. A kiváló jazz-zenész az építészmérnöki kar elvégzése után gitártanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola jazz tanszakán kezdte Babos Gyula növendékeként 1977-ben. A jazz-konzervatórium elvégzése után élvonalbeli magyar együttesekben játszott. 1975-ben megalapította a Kaszakő nevű együttesét, melynek eredeti hangvételű zenéjét 1983-ban az Édenkert című lemezen is rögzítették. 1980-tól 1988-ig a Magyar Rádióban dolgozott stúdiózenészként. 1985-ben Tony Lakatossal alakította meg a Things nevű formációt, amely hét éven keresztül működött. 1987 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára és big bandjének vezetője. 1999-ben megválasztották a Magyar Jazz Szövetség elnökévé, amely tisztséget 2005-ig töltötte be.

László Attila

László Attila zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként folyamatosan együtt dolgozik Horváth Charlie-val. Az 1990-es évek elején megjelent Cserháti Zsuzsa lemezek zenei anyagának elkészítésében meghatározó szerepet vállalt. Pályafutása során olyan neves zenészekkel muzsikált együtt, mint Anthony Jackson, Randy Brecker, James Moody, Tommy Campbell, Dave Friedman, Gary Willis, Bob Mintzer. László Attila szerzeményeit finomság, érzékeny harmóniavilág, pasztellszerű hangszerelés, ugyanakkor lendületesség és gazdag energia jellemzi.

Május 25-én Mediterrán Május címmel tavaszbúcsúztató és nyárköszöntő koncertet hallhat az Óbudai Társaskör közönsége. A mediterrán napfény mindig vérpezsdítően melenget, akár tavaszi, akár nyári. Ez a napfény ezúttal Frankó Tünde, Kun Ágnes Anna és Gulyásik Attila énekművészek előadásában áriák, dalok közvetítésével érkezik Óbudára.