Magyar banda: 12 Betyár

A Magyar Banda lemezének -  amely  a Fonó gondozásában jelent meg -  a címe: 12 Betyár. A betyárok olyan legények, akik lelkük megtörhetetlen szabadságával védik világhoz való jussukat. A lemez címe is erre a szabadságra utal, a Magyar Banda sajátos arculatát éppen az önismétlést elkerülő egyedi meg oldások adják, amelyek természetesen a különböző tájegységek díszítményeiben, szerkesztéstechnikájában gyökereznek. A vezérmotívumként fel-felbukkanó „betyár” szó tizenkét alkalommal hangzik el a dalokban. „Nem a régmúlt pillanatképeinek megidézése a célunk, hanem önmagunk korlátokon felülemelkedő kifejezése azon a zenei anyanyelven, melyet idős mestereinktől örököltünk.” – vallják az alkotók. 

„Lemezünk tematikája a népzenében bőségesen jelenlévő, de eddig talán kevés figyelmet kapott szabad variálókészségen alapul. A rögtönzés különböző formái nemcsak a pásztorhagyományban, hanem általában a hangszeres parasztzenében és énekkultúrában is megfigyelhetők.” – írja a Magyar Banda. 

 

 

Magyar Banda: Ifj. Szerényi Béla (ének, furulya, tárogató, tekerő, esz-klarinét), Solymosi Máté: (hegedű), Szilágyi Márton (hegedű), Zimber Ferenc (cimbalom), Fekete Márton (brácsa, kontra) és Tóth Máté (nagybőgő, kisbőgő). 

Vendégművészek:  Pecze Balázs (szárnykürt) Borbély Mihály (esz-klarinét és Istvánfi Balázs (duda).