Magyarbődi táncok

Új táncanyaggal várja az érdeklődőket a Fonó Szerda táncház, ahol most a magyarbődi táncokkal (Felvidék) ismerkedhetnek a résztvevők kezdő és haladó csoportokban, élőzene mellett egészen június 15-éig minden szerdán. A táncoktatást követően énektanítás és össztánc színesti a programot, az este pedig szokás szerint táncházzal zárul, ahol a kezdők bekapcsolódását táncmester segíti. Várunk minden haladó és kezdő táncost párral vagy pár nélkül egyaránt!

Az Ósva-patak bal partján fekvő Magyarbőd a Kassa környéki magyar szórványtelepülések közé tartozik. A mára szinte teljesen elszlovákosodott szórványtelepülés neve népdalainak és jellegzetes táncainak köszönhetően Kárpát-medence szerte ismerősen cseng a néptánckedvelők körében. A térség zenéje átmenet a palóc terület és a Bodrogköz, valamint az Ung-vidék népzenéje között, több esetben erős szlovák hatással. A terület néptáncai a középső vagy tiszai táncdialektus részét képezik. Táncai közt találunk karikázót, kapuzó lánytáncot, verbunkot, vőfély táncot és kopogó motívumokban gazdag „dibegősnek” vagy dobogósnak is nevezett csárdást és frisst.

 

 

„Alapvetően a táncházak Kis-Magyarország és Erdély centrikusak és nagyon szeretnénk ezt a spektrumot egy kicsit kibővíteni, hogy a Felvidék felé is nyissunk. Erre nagyon alkalmas ez a magyarbődi anyag, hiszen nagyon élvezetes, bár azok számára, akik az erdélyi táncokhoz szoktak, kihívás lehet a tanulása, de biztos vagyok benne, hogy az alapokat mindenki el tudja majd sajátítani.” (Kovács-Gál Nóra, oktató)

„Intenzívebb a kapcsolat férfi és nő között ebben a táncban, ami kihívás lehet a résztvevőknek. Örülünk neki, hogy a Fonó felvállalta ezt a felvidéki táncot, mert hiányzik a táncházakból ez a jó csárdás-hangulat, amit a magyarbődi tud hozni!” (Baloghné Vatai Barbara, oktató)

Oktatók: Kovács-Gál Nóra és Kupecz Zsolti - haladó csoport (Pajta), Baloghné Vatai Barbara és Galát Péter - kezdő csoport (Nagyterem) élő zenével. Zenekar: Pusko Márton és zenekara. 

Egy ajánló videó itt »» https://www.youtube.com/watch?v=ox_eb9DVD3U&t=137s