Megvásárolhatók a Magyar Állami Népi Együttes őszi bérletei

Eredményes évadot zár a Magyar Állami Népi Együttes, a 2018/19-es évadban három bemutatója volt a társulatnak, sikereket arattak itthon és külföldön egyaránt. Júniustól elérhetők az őszi évad bérletei, és nyáron is számos helyen találkozhatnak előadásaikkal.

Mihályi Gábor vezetésével sikeres időszakot zár a Magyar Állami Népi Együttes. A 2018/19-es évadban hazánk mellett számos külföldi színpadon is felléptek, de talán a legizgalmasabb a Balkán-turné volt. A Magyar virtus – Kodály-emlékek című válogatott műsorukat állították színpadra három szerbiai városban, Belgrádban, Gornji Milanovacon és Užicében. Bosznia-Hercegovinában pedig Szarajevóban, Mostarban és Banja Luka városában léptek fel.

A 2018/19-es idényben a Müpában a Magyar Állami Népi Együttes volt az Évad együttese, ennek alkalmából három bemutatót készítettek a szezon során. Tavaly kettőt láthatott a közönség: októberben a Liszt-emlékév tiszteletére készült Liszt-mozaikokat, decemberben a Csodaváró betlehemest. Idén májusban az Ezerarcú Délvidék című előadás zárta a projektet. Május 10-én a Művészetek Palotájában állt színpadra új előadásuk, amelyben a Délvidéken élő népek: magyarok, szerbek, horvátok, románok sokszínű tradicionális kultúráját mutatták be.

Magyar Állam Népi Együttes (fotó: Bege Nóra)

A mozgalmas évad után a nyár is izgalmas fellépéseket tartogat. Június elején a pápalátogatás kapcsán szervezett Magyarok Patrónája Fesztiválon négy erdélyi városban lépett fel az együttes.

Június 19-én Győrbe utaznak a XV. Magyar Táncfesztiválra, ahol a nagy sikerű Liszt-mozaikok – tánckoncert című produkciót mutatják be. Ugyanezzel a műsorral utaznak júliusban Izraelbe, hogy az egyik legnagyobb összművészeti fesztivál, a Karmiel Dance Festival a Magyar Állami Népi Együttes előadásával nyíljon meg.

Kialakították a 2019/2020-as évad bérleteinek programját is, a változatos repertoárban több, rég nem látott előadást állítanak színpadra. A Dél-után és a Táncról táncra szabadbérletben a Tánckánon, a Földön apám fia volnék, Az örök Kalotaszeg, az Apám ablakából az ég és a közel húsz éve óriási sikerrel játszott Naplegenda című műsoraikat mutatják be. A 2020-as tavaszi évadban az együttes táncosainak díjnyertes páros és szóló táncait csokorba szedő Aranyba táncolva című előadás mellett a Kincses Felvidék, a Megidézett Kárpátalja, a most felújított Szarvasének, a rég nem látott Verbunkos és a trianoni békeszerződés századik évfordulójára készülő Kárpát-medence antológia is színre kerül.

Mihályi Gábor, az együttes vezetője elmondta, nagy öröm számukra, hogy az együttes előadásaira óriási az érdeklődés, ezért ősztől az egy bérletes előadás helyett kettőt tartanak majd az idősebb korosztálynak.

A Magyar Állami Népi Együttesnek tehát folyamatosak a fellépései, legtöbbször a Hagyományok Háza felújított színháztermében, de sok egyéb helyszínen is láthatók az évad során, határokon innen és túl.