Mesterhármas a Fesztiválzenekarral

Dmitrij Kitajenko mellett Lilya Zilbersteint, Emanuel Axot és Piotr Anderszewskit, vagyis az orosz karmesteróriás mellett három elképesztően karakteres zongoraművészt hoz el a magyar közönségnek ősszel a Budapesti Fesztiválzenekar.

Egy éppen most zajló, hatállomásos európai turnén érleli tökéletesre a Fesztiválzenekar azt a programot, amelyet aztán itthon október 19-21. között láthat a közönség az évad első koncertjén, Fischer Iván vezényletével. A hangversenyen elhangzik Bach 3. (D-dúr) szvitje (BWV 1068) korhű hangszereken, Mozart d-moll zongoraversenye az egyszerre mesteri és emberi, hétszeres Grammy-díjas Emanuel Ax szólójával, valamint Csajkovszkij 4. szimfóniája, ami a boldogság ígéretével zárul. Bár Ax a világ egyik legnagyobb zongoraművésze, mégsem tartja magát különösebben tehetségesnek. Hétévesen arra kényszerült, hogy családjával együtt elhagyja szülővárosát, Lvovot, de idén talán - azóta először - visszatér az ukrán városba. Régi barátja Fischer Ivánnak és a BFZ-nek, imádja a kortárs zenét és a legmodernebb kütyüket.

Emanuel Ax (fotó: Lisa Marie Mazzucco)

A kiváló zongoristával adott koncertek után folytatódik a Haydn-Mozart sorozat is, melynek keretében Takács-Nagy Gábor vezényli a zenekart. A karmester ezúttal a lengyel zongoravirtuózt, Piotr Anderszewskit hívta meg, hogy májusi koncertje után ismét lenyűgözze a Zeneakadémia közönségét. Haydn temperamentumos cigány motívumokban gazdag D-dúr zongoraversenye mellett Mozart F-dúr szimfóniáját és divertimentóját és Haydn 96. „Csoda” szimfóniáját hallhatjuk október 28-án és 29-én.

Piotr Anderszewski 

November 9-én és 10-én egy valódi finom úriembert, egy igazi alkotótársat, az orosz zene egyik legavatottabb tolmácsolóját várja Budapestre a Fesztiválzenekar. Dmitrij Kitajenko, Sosztakovics és Csajkovszkij művei mellett Rachmaninov Rapszódia egy Paganini- témára című kompozícióját vezényli majd, ebben pedig a szintén orosz zongoraművész, Lilya Zilberstein lesz a partnere.

Dmitrij Kitajenko

Egyetlen dolog biztos: a szenvedély és a feszültség tapintható lesz a Zeneakadémia koncerttermében. Aki pedig inkább éjszaka szeret élni, november 12-én a Midnight Musicon, babzsákokon borozgatva hallgathatja meg az orosz műsor egy részét.

Lylia Zilberstein