Minimalista és meditatív

A dán-magyar orgonista, David Bendix Nielsen első szólólemeze, amely június 24-én jelent meg az Orchid Classics kiadásában, J.S.Bach és Arvo Pärt legszebb orgonaműveit fonja össze egy gazdag előadásban, a koppenhágai Garnisons-templom nagyszerű barokk orgonáján. Arvo Pärt minimalista és meditatív darabjai kontrasztként állnak Bach fenséges prelúdiumaival, intellektuális fúgáival és gyönyörű koráljaival. 

Az albumon megjelenő művek úgy lettek összeválogatva, hogy egy összefüggő narratívát teremtsenek és egyidejűleg kiemeljenek fontos kompozíciókat a zeneszerzők életművéből. Amikor összeállítom a koncertprogramjaimat, mindig arra törekszem hogy a program egyfajta elbeszélés legyen, erőteljes érzelmekkel és meditatív részekkel, és amellett bemutassa a közönségnek az orgona különböző hangzásait. 

Ezzel a hozzáállással lett az album programja is összeállítva, ahol Arvo Pärt minimalista és meditatív darabjai kontrasztként állnak Bach fenséges prelúdiumaival, intellektuális fúgáival és gyönyörű koráljaival. A darabok hangnemileg is összefonódnak: Bach Esz-dúr Prelúdium és Fúgájával Arvo Pärt esz-moll Pari Intervallója áll kontrasztban. A d-moll Concertóra válaszként a Trivium felel, szintén d-mollban. Pärt gyönyörű Spiegel im Spiegel C-dúr nyugalmát Bach fenséges c-moll Passacaglia és Fúgája ellensúlyozza. A két nagy orgonamű az album elején és végén felöleli a bensőségesebb műveket a program közepén. 

 

 

A Garnisons-templom orgonája Koppenhága egyik legszebb hangszere, amely kiválóan alkalmas német és holland barokk zene játszására. Hazai és külföldi előadók körében egyaránt nagy népszerűségnek örvend koncerteken és felvételeken, többek között a Dán Királyi Zeneakadémia orgonaprofesszorai is több lemezt készítettek a hangszernél. A templom egykori orgonistái között Dánia két legfontosabb romantikus zenésze is szerepel, J. P. E. Hartmann és Niels W. Gade“ -  David Bendix Nielsen. 

 

 

David Bendix Nielsen  

Az 1993-ban született David Bendix Nielsen 2019-ben debütált koncertorgonistaként. A Dán Királyi Zeneakadémián és a Hamburgi Zeneakadémián Bine Bryndorf, Hans Fagius és Wolfgang Zerer tanítványa volt. Jelenleg a koppenhágai Szent Márk-templom orgonistája, korábban Dánia néhány legfontosabb templomában volt másodorgonista, többek között a Roskildei Székesegyházban és a Koppenhágai Holmens-templomban. Aktív koncertorgonista, aki olyan jelentős fesztiválokon lépett fel, mint a szlovákiai Ivan Sokol és az olaszországi Antiqua Vox Fesztivál, valamint olyan templomokban, mint a londoni Westminster Abbey és a párizsi Sainte-Clotilde Bazilika. Kamarazenészként is aktív, és rendszeresen fellép olyan együttesekkel, mint a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekar és a Grammy-díjas Theatre of Voices kórus. Több díjat és kitüntetést is kapott zenei munkásságáért, többek között a “Léonie Sonning” tehetségdíjat 2018-ban és a Dán Művészeti Alapítvány “Fiatal művészeti elit” ösztöndíját 2022/23-ra.