Mozart kisgyerekeknek – bemutató az Erkel Színházban

A varázsfuvola kisgyerekeknek szánt, rövidített változata, a Parázsfuvolácska a legfiatalabb operaénekes-generációval kerül színre vasárnaptól (március 30.). Az előadásban a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékei működnek közre, az Erkel Színház produkcióját Toronykőy Attila rendezi.

Albert Mária / Gramofon.hu

A varázsfuvola sokak számára az első operaélmény. „Sokrétű alkotásról van szó, amelyben kortól függetlenül a közönség egésze talál neki, vagy róla szóló elemeket, általános érvényű tanulságokat – fogalmaz az előadás karmestere, Köteles Géza – Ez a gyerekeknek szánt, rövidebb változat a történet mesei vonalára koncentrál, a mű szabadkőműves és filozofikus vonala kevésbé van jelen.” Toronykőy Attila szerint: „Az operairodalomban kevés olyan mű van, amelyik megengedi a rendező számára a szabad gondolkodást. Mi egy cirkuszba helyeztük a címet cserélt Parázsfuvolácskát, ahol Sarastro a nagy varázsló, az Éjkirálynő a levegő ura, Papageno, Tamino és párjaik a bohócok, Monostatos a késdobáló, Sprecher a Porondmester. Minden rendelkezésre áll, hogy egy igazi, izgalmas cirkuszi előadás jöjjön létre Mozart zenéjével.” – mondja a rendező.

Az új szituációhoz új hangszerelést készített a színpadon elhelyezett zenekar számára Köteles Géza. A prózát rímes formában gondolta újra Lackfi János költő. (A zeneakadémiai előadás szövege egy másik költőé, Varró Dánielé.) Az előadásban erős hangsúly került a gyermekkar közreműködésére, tagjai méltó partnerei az Erkel Színház vegyeskarának. A szólisták: Cser Krisztián, Megyesi Zoltán, Hertelendy Rita és Szemere Zita. Operában ritkaság, a Parázsfuvolácska cirkuszi világában azonban elengedhetetlen a lenyűgöző artistamutatványok jelenléte, amelyekkel az Artistaképző növendékei nyűgözik majd le a gyermek és felnőtt közönséget egyaránt.

A Parázsfuvolácska közönségének soraiban remélhetőleg olyan gyermekek is akadnak majd, akik maguk is kedvet kapnak ahhoz, hogy részesei legyenek egy-egy operaprodukciónak. A tisztán éneklő gyerekeknek esélyük lehet rá, hogy a következő évadokban a színpadra álljanak a Parázsfuvolácskában. A Magyar Állami Operaház Gyermekkara felvételt hirdet a 2014/2015-ös tanévre, az elsőtől hatodik osztályukat 2014 őszén megkezdő kisdiákok részére info.varazshangok@gmail.com Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen, vagy levélben: Erkel Ferenc Általános Iskola, 1068 Budapest, Felső Erdősor 20.