Muzsik és Volkova, Karaván Família

Szombaton délután továbbra is gyerek és családi programok, este pedig ingyenes koncertek töltik be a házat a Fonóban. Jön a Muzsik és Volkova, a Karaván Família, és színpadra lép a Helka Banda és a Pengetős trió is. Augusztus 17-én folytatódik a Fonó Literatúra sorozat Seres Tamás rendezésében, ahol népköltések találkoznak kortárs költők verseivel, népzene a világzenével és irodalommal. Felolvasószínház Fonó-módra, hagyomány a jelenben, avagy hogyan visszük magunkkal, ami évszázadok óta a miénk. Augusztusi vendégeik a színpadon: Törőcsik Franciska, Vecsei H. Miklós, Szirtes Edina Mókus és Berecz István. 

Augusztus 13-án a táncházak sorát Mihó Attila és az Erdőfű folytatja. Az elmúlt 10 év alatt szépen lassan kialakult Mihó Attila jelenlegi zenekari felállása, mely 2017-ben mutatkozott be első, Melyik úton... című lemezével és hosszú évek óta visszatérő táncházi zenekar a Fonóban. Most ők muzsikálnak koncertet, majd a táncházra érkezik az Erdőfű is, a budapesti táncházi közeg talán legaktívabb zenekara, akik hétről hétre több száz főt mozgatnak meg táncházaikban.  

Folytatódik a Fonó Literatúra irodalmi-zenés sorozat Seres Tamás rendezésében színészekkel és zenészekkel. A spontaneitást nem nélkülöző felolvasószínházban rácsodálkozunk, hogy mennyire kortárs a régi, és próbáljuk az irodalom nyelvén megfejteni, hogyan élnek tovább hagyományaink a 21. században, hogyan éltetjük, gondoljuk tovább azokat, hogyan lesznek új rítusaink a régiek nyomán, és hogyan születnek kortárs életművek táplálkozva a régiekből. A következő estére augusztus 17-én kerül sor, amikor vendég lesz : Törőcsik Franciska, Vecsei H. Miklós, Szirtes Edina Mókus és Berecz István. 

Több ingyenes koncerttel várják a közönséget augusztusban is, részben a teraszon, részben légkondicionált nagytermükben. Augusztus 7-én a Muzsik és Volkova lép fel, akik duójukkal új zenei világot teremtettek, dalaik érzékenyen és szókimondóan reflektálnak közösségi és magánéleti szituációkra, élethelyzetekre, közéleti történésekre. 

Ugyanezen az estén Burján Orsi és Tóth Mátyás jazzduója játszik a Fonó Teraszon, műsorukban Orsi magyar és török népdalokra írt jazzes hangszerelései, klasszikus jazz standardek és népdal-hangszerelések egyaránt felcsendülnek. 

 

 

Augusztus 14-én az egyedülálló családi zenekar, a Karaván Família lesz a vendégük, akik az elmúlt 15 évben saját világot teremtettek a cigány vokális hagyományok nyomán. Több lemezüket is kiadta a Fonó, amik egytől egyig nagy sikerrel szerepeltek a toplistákon.

Augusztus 19-én a Helka Banda ad koncertet a Fonó Teraszon. Ősi női energiák, kegyetlen őszinteség és zenei fúziók jellemzik az újonnan, 2021-ben alakult zenekart. 

A Pengetős Trió muzsikájában magyar, délszláv és román dallamok találkoznak három különleges pengetős hangszer játékán keresztül. A citera, a koboz és a tambura rendhagyó együttese csengő énekhangokkal kiegészülve egy eddig ismeretlen hangzásvilágba repíti az érdeklődőket augusztus 19-én a Fonó Teraszon.

Továbbra is szombaton 16.00 órától családi program tölti be a házat, augusztus 7-én a Csurgó zenekar: Cecca, a tornászó macska című gyerekkoncertje várja a gyerekeket. 

Augusztus 14-én Környei Alice és zenészbarátai Muzsikáló esztendő című családi programja lesz a házban.

Augusztus 20-ától a Fonóban előadásszünet van, legközelebb szeptember 4-én nyitnak.