Átadták az Istvánffy Benedek- és az Orszáczky-díjat

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete idén is átadta két díját a 40. életévüket még be nem töltött zeneszerzők előző évben bemutatott alkotásaiért.  A komolyzenében Istvánffy Benedek-díjjal  Solti Árpád La Loreley vegyes kari alkotását jutalmazta, amelyet a Debreceni Kodály Kórus Somos Csaba vezényletével vitt a közönség elé. A jazz, illetve igényes könnyűzenei műfajokban alkotó szerzők jutalmazására az Orszáczky Miklósról elnevezett díjat az egyesület elnöksége idén Várallyay Petra  Deadline Haze című kompozíciójának ítélte oda. 

Gramofon.hu

A Junior Príma-díjas Solti Árpád (1986) a legifjabb zeneszerző-generáció tagjaként a klasszikus kortárs, könnyű- és színházi zenékben egyaránt alkot, zongoristaként Magyarországon és külföldön népszerűsíti a magyar kortárs zenét. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusza, ezzel párhuzamosan a Göteborgi Egyetem mesterszakos hallgatója. Istvánffy Benedek-díjas kompozíciójáról ezt írja: „Mindig is vonzódtam a szimbolista történetekhez, versekhez. Loreley az elérhetetlen gyarló vágy jelképe. Amennyire a rajnai hajósokat Loreley szépséges éneke, úgy a szőke boszorkány mondájának feldolgozása a legkiválóbb művészeket csábította el, mint például Heinrich Heine vagy Dsida Jenő. Hozzájuk hasonlóan magam sem állok ellen, hagyom, hogy a szirén-kórus álomba ringasson.”

Várallyay Petra (1992) négyéves kora óta hegedül és zongorázik. Már tizenévesen kiemelkedő eredményeket ért el a komolyzene területén, ami mellett egyre nagyobb szerepet kapott a szabadabb, improvizatívabb műfajokkal való kísérletezés. 2007-ben és 2009-ben kiemelt arany díjat nyert a Budapesten megrendezett Rados Dezső Hegedűversenyen, majd meghívást kapott a Közép-Európai Ifjúsági Zenekarba (2009-2010). Jazz-zongora és jazz-ének tanulmányait 2012-ben kezdte a Bartók Béla Konzervatóriumban, majd 2015-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zeneszerzés szakára, ahol jelenleg Oláh Kálmánnál és Binder Károlynál tanul, valamint klasszikus hegedű tanulmányokat folytat Környei Zsófia osztályában. 2014-ben Berta Zalán basszusgitárossal és Szikora Balázs dobossal együtt megalakította progresszív jazz trióját, melyben zongorázik, énekel és hegedül; szerző és előadó egy személyben. A Várallyay Petra Trió 2015 januárjában egyike volt a Müpa Jazz Showcase által bemutatott tíz ifjú és ígéretes tehetségű együttesnek, májusban pedig a marosvásárhelyi Stud Jazz nemzetközi jazzversenyen nyerte el “A legjobb zenész” díjat. Petra zeneszerzőként, szövegíróként  és előadóként rendkívül sokféle, műfajokon átívelő projectben vesz részt a magyar zenei élet kiemelkedő alakjaival együttműködve, és számos népszerű koncerthelyszínen tudhat maga mögött nagysikerű koncerteket (Művészetek Palotája, A38, Szimpla Kert, E78 Pécs, B32, Debreceni Bor- és Jazz Napok, Hello Wood Fesztivál, Tű Fokán Fesztivál, Mediawave Fesztivál, Budapest Jazz Club, L’ Artigiano in Fiera (ITA), CAFe Budapest Fesztivál, Are You FREE? Music Festival (SK), Csíkszereda Jazz Fesztivál (RO), Alba Regia Fesztivál stb.).  2016 márciusában a Színház és Filmművészeti Egyetem éves dalversenyén a legjobb dalnak járó díjat vehette át Edgar Allen Poe Álom az álomban című versének megzenésítéséért.

Solti Árpád, fotó: Felvégi Andrea

Várallyay Petra, fotó: Magyar Zeneszerzők Egyesülete