Nemzetközi mentorprogram 2021-ben is

Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es válogatás ezúttal online zajlott: ismét két fiatal karmester és két fiatal zeneszerző kezdheti el a programot, miközben a COVID-19 járvány miatt az idei évre tervezett mentorkoncerteket is jövőre lehet csak megrendezni. Örömteli, hogy a programnak először lesznek magyar résztvevői

A program vezető professzora Eötvös Péter (zeneszerző, karmester) és Vajda Gergely (zeneszerző, karmester). 2018-ban Alessandro Solbiati, Kathinka Pasveer, Johannes Schöllhorn, Cathy Milliken és Camilla Hoitenga foglalkozott a fiatal karmesterekkel, zeneszerzőkkel, 2019-ben Heinz Holliger, Kaija Saariaho és Hanspeter Kyburz is dolgozott a mentorált fiatal tehetségekkel a mesterkurzusokon. 2020-ban a járvány miatt egy rövidebb programot sikerült megvalósítani: Fabián Panisello tanított februárban, míg októberben George Benjamin online tartott mesterkurzust. 2021-re különleges mesterkurzust tervez az alapítvány és a Budapest Music Center Kurtág György közreműködésével, valamint Magnus Lindberg és George Aperghis is elfogadták már a meghívást. 

 

(Vajda Gergely, Eötvös Péter, Fabián Panisello - fotó: Hrotko Bálint)

A programban való részvételt az Art Mentor Foundation Lucerne támogatja. A mentorált hallgatók évente három budapesti és egy európai mesterkurzuson tanulhatnak és mutatkozhatnak be az alapítvány szervezésében, ezen kívül egyéni konzultációkon vesznek részt zenei managerekkel, zenekarvezetőkkel, fesztiváligazgatókkal, kommunikációs szakemberekkel, valamint lehetőségük nyílik nagy koncerttermek, operaházak látogatására és személyes kapcsolatok kialakítására is.

A 2018-as évben Toby Thatcher (Ausztrália / UK) és Su-Han Yang (Taiwan) karmesterek, valamint Alex Nante (Argentína-Olaszország) és Aaron Holloway-Nahum (USA) zeneszerzők kezdhették el a programot, akik a CAFé Budapest keretében megrendezett koncerttel zárták mentori évüket. Alex Nante meglepetés-kompozícióval is köszöntötte Eötvös Pétert a koncert szünetében.

2019-re Donghoon Shin (Dél-Korea) és Mikel Urquiza (Spanyolország) zeneszerzőket és Rémi Durupt (Franciaország) és Boon Hua Lien (Szingapúr) karmestereket választották ki a professzorok. 2020-ban Leonardo Marino és Hankyeol Yoon zeneszerzőként, valamint Joanna Slusaczyk és Holly Hyun Choe karmesterként kapott lehetőséget a programban való részvételre. 

A 2021-es meghallgatás ZOOM-on keresztül zajlott: több mint 100 jelentkezőből tíz-tíz karmestert és zeneszerzőt hallgattak meg a professzorok online is. Nagy öröm, hogy a programba először került be magyar zeneszerző és karmester, mindketten Junior Príma-díjasok: Kecskés D. Balázs zeneszerző és Rajna Martin karmester, valamint a mentoráltak közé került Francisco Domínguez (Spanyolország) zeneszerző és Jonas Bürgin (Svájc) karmester is. 

A mentorprogram évenként 2 zeneszerzőt és 2 karmestert fogad, akik közösen dolgoznak a program folyamán, és reményeink szerint később a karrierjük során is segíthetik egymás munkáját. A mentorprogram koncertjeit élőben követhetik a Budapest Music Centerből. A hallgatók folyamatosan figyelemmel kísérik egymás munkáját, és már nagyon sok együttműködést is kialakítottak, valamint nagy sikerrel vesznek részt a nemzetközi zenei életben, folyamatosan kapnak megrendeléseket, vezénylési lehetőségeket és nemzetközi versenyeken is eredményesen szerepelnek. 

A program résztvevői nagyzenekari bemutatkozási lehetőséget is kapnak. Toby Thatcher a Pannon Filharmonikus Zenekart vezényelte nagy sikerrel Pécsett, Aaron Holloway-Nahum klarinétversenyét mutatták be Horia Dumitrache közreműködésével. Su-Han Yang az MR Szimfonikus Zenekar élén mutatkozott be a héten a Zeneakadémián, Alex Nante fuvolaversenyét vezényelte Camilla Hoitenga közreműködésével.

2020-ban Mikel Urquiza ütőhangszerre írt új darabját az Óbudai Danubia Zenekar mutatta volna be a Zeneakadémián Rémi Durupt vezényletével, Janca Dániel szólista közreműködésével, míg Donghoon Shin új hegedűversenyét a Pannon Filharmonikus Zenekar adta volna elő, Baráti Kristóf közreműködésével, Boon Hua Lien vezényletével. Ezeket a koncerteket 2021-re kellett halasztani a járvány miatt, és egyúttal a 2020-as mentoráltak koncertjeit is a jövő évben rendezik meg. Hankyeol Yoon Balog József számára ír zongoraversenyt, melyet Holly Hyun Choe fog vezényelni az Óbudai Danubia Zenekarral, míg Leonardo Marino csellóversenyt komponál Rohmann Ditta számára, melyet a Pannon Filharmonikus Zenekar fog előadni Joanna Slusarczyk vezényletével. 

Reménykednek benne, hogy a 2021-es évben már egy teljes mentorévet szervezhetnek, és az elhalasztott koncerteket is pótolni tudják, de minden a járvány függvényében fog alakulni. A Budapest Music Center idén októberben technikai felkészültségével lehetővé tette, hogy online platformon bonyolítsák a mesterkurzust, ami nagy segítséget jelentett az alapítványnak. Valamint köszönettel tartoznak zenekari partnereiknek és az Art Mentor Foundation Lucerne-nek, hogy ebben a nehéz helyzetben is kitartanak az alapítvány mentorprogramja mellett.