Mobilapplikációval újít a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Az együttes számára fontos a közönséggel való közvetlen kapcsolat – ez a célkitűzése a 2017/18-as évadnak, ami szeptember 25-én indul a Müpában Kodály, Liszt és Dohnányi műveivel, Ránki Dezső közreműködésével. Bár ez zenekari koncert lesz, a kórus is készül egy meglepetéssel – árulta el a szerdai sajtótájékoztatón Hamar Zsolt zeneigazgató.

A zenekar két hete kezdte el a próbákat, és olyan művekkel dolgoznak, amelyeket vendégkarmesterek vezényelnek majd – például Richard Strauss Imígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményét, amelyet október 26-án Bertrand de Billy dirigál, illetve Gustav Mahler IV. szimfóniáját, amit Keri-Lynn Wilson vezényletével adnak elő december 14-én. A Nemzeti Filharmonikusok olyan külföldi vendégművészekkel lépnek majd fel a következő hónapokban, mint Sakata Tomoki, Nicholas Altstaedt Benjamin Russel vagy Julian Rachlin. Hamar Zsolt elmondta, hogy az eddigi együttműködésen túl szeretnének még inkább összehangolódni a kórussal, és minél több közös projektet megvalósítani. Próbatermi vendégség sorozatukban idén már az énekkar is fellép.

Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója

Somos Csaba karigazgató kiemelte: munkájának egyik legfontosabb része az együttes hangzását, intonációját és szövegmondását érintő modernizációs folyamat, amely a 21. századi vokális kultúrában szükséges ahhoz, hogy a nemzetközi porondon lépést tudjanak tartani más, színvonalas együttesekkel. Ugyanakkor büszke az eddigi fejlődésre, hiszen az énekkar képes arra, hogy egy évadon belül Schütz-műveket szólaltasson meg, elénekelje Haydn oratóriumait vagy Bach h-moll miséjét, mindemellett pedig előadja Ligeti György tartósan 20 szólamú, Requiem című művét a Belga Nemzeti Zenekarral, valamint Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát Brüsszelben.

Hamarosan elérhetővé válik a Nemzeti Filharmonikusok új mobilalkalmazása, ami az első zenekari applikáció Magyarországon. Telefonjainkon böngészhetünk majd az együttes koncertnaptárjában, bejelölhetjük a minket érdeklő programokat, elérhetjük az együttes holnapján megjelenő friss híreket, sőt, koncertjegyet is vásárolhatunk.