Olasz világsztár és adventi koncert

A nézők tavasszal már megismerhették a Müpa Home közvetítéssorozatot, amelynek köszönhetően estéről estére a legnagyszerűbb müpás előadásokat láthatták saját otthonuk biztonságában és kényelmében. Az aktuális előírásokhoz igazodva a Müpa csapata tovább fejlesztette a szolgáltatást, így november 12-e óta nemcsak kiváló, először a Müpa Home keretében sugárzott koncertfelvételekkel örvendezteti meg a nézőket, hanem hetente több estén a Bartók Béla Hangversenyteremből élőben is közvetítenek, így a közönség nélkül zajló koncerteket online live stream formájában élvezhetik a rajongók.

A járványhelyzet sok szempontból próbára teszi úgy a kulturális intézményeket, mint a látogatókat. Ám minden rosszban van valami jó: még ez a kihívásokkal tűzdelt időszak is tartogathat örömteli pillanatokat. A Müpa Home Live sorozat első közvetítése alkalmával az éppen 35. születésnapját ünneplő világhírű csellista, Várdai István és a messzi Izlandról érkezett zenésztársa, Víkingur Ólafsson zongoraművész adtak felemelő koncertet. Bár a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem nézőtere ezúttal üresen kellett, hogy maradjon, többszörös telt háznak megfelelő számú néző követte nyomon a hangversenyt a Müpa honlapján. Mind a művészek, mind a koncerten dolgozó szakemberek számára megható volt a közönség szeretete és támogatása, akik ezekben a nehéz időkben is folyamatosan bizonyítják, hogy milyen fontos szerepet tölt be az életükben a kultúra. A Müpa Home e heti műsorán a két élőben – de közönség nélkül – közvetített koncert mellett a 2019-es Európai Hidak fesztivál egyik sztárfellépőjének előadását is újraélhetik a nézők a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

 

(A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar - fotó: Kováts Jázon)

Az olasz Berry White-ként is emlegetett Mario Biondi érzékien búgó baritonjáért nem csak hazájában rajonganak, nemzetközileg is elismert tolmácsa a soul és R’n’B zenének. De Biondi nem ragadt le egy stílusnál, az évek során bátran kísérletezett más műfajokkal, a jazztől a funkon át a brazil zenéig, miközben olyan nagyágyúk vendégszerepeltek lemezein, mint Chaka Khan, Al Jarreau vagy James Taylor. A november 25-én látható koncertfelvételt azonban nemcsak emiatt érdemes megnézni: a dalait tökéletes angolsággal előadó Biondi ugyanis csak ritkán énekel anyanyelvén, ám a magyar közönséggel ez alkalommal kivételt tett. 

Izgalmas komolyzenei kalandban lehet része annak, aki november 28-án Hollerung Gáborral és a Budafoki Dohnányi Zenekarral tart a képernyők előtt. Ebben pedig egy, a 18. században kedvelt zenei műfaj, a pasticcio lesz segítségükre. Az eredetileg egy olasz rakott tésztaételre utaló, de pástétomként is fordítható kifejezés tökéletesen szimbolizálja a műfajt, amelyben a szerzők különböző műveiből állítottak össze egy új alkotást. Ezen az estén Mozart egyik legismertebb operájához, a Don Juan legendáját feldolgozó Don Giovannihoz kapcsolódó zenei gondolatvilágba nyerhetünk bepillantást a szerző más művein keresztül. 

Advent első vasárnapja jelzi az ünnepi időszak kezdetét, amikor az első gyertya meggyújtásával felkészítjük lelkünket a karácsonyi időszakra. Ehhez az elmélyüléshez kínál tökéletes zenei aláfestést az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertje, ahol öt remek szólista közreműködésével a barokk és a bécsi klasszika népszerű dallamai mellett a régizene igazi különlegességei is megszólalnak majd – természetesen mind az advent és a karácsony jegyében.  

A Müpa Home aktuális műsorának részleteiről honlapukon találnak bővebb információt, a Müpa Home kulisszatitkairól pedig a Müpa Blog legújabb bejegyzésében olvashatnak.