Operfesztivál, szabadon

Bartók Plusz Operafesztivál a hivatalos főprogram mellett szabadtéri operaelőadásokkal, kamarakoncertekkel, kórusmuzsikával, népzenével, dzsesszkoncertekkel és világzenei programokkal várja városszerte a Miskolcra látogatókat június 14–23. között.

Művészeti elképzeléseihez híven a Bartók Plusz nem csak a kőszínház falai között, hanem szabadtéri programjain is megnyitja a komolyzene műfaji határait. A fesztivál idején a miskolci belváros utcáin és terein késő estig tartó zenei és zenés színházi előadások tartalmas szórakozást kínálnak a közönségnek.

A Szent István téri szabadtéri nagyszínpad a könnyedebb hangulatú operák, a komolyzene és a kortárs táncművészet barátait várja egy-egy formabontó előadással. Itt látható többek között Rossinitől A sevillai borbély, egy Monteverdi és Pergolesi műveiből összeállított kamaradarab (O/A de personis), az operahősök lélektanát „analizáló” PszichOpera, a Varidance-társulat Kármen című táncfantáziája és Donizetti Rita című vígoperája. A június 14-én Francia operagálával nyitó Szent István téren lép fel Kossuth-díjas muzsikusokkal a Sziámi AndFriends, de ez a helyszíne az idei Ezrek operája, Mascagni Parasztbecsület című műve beavató előadásának is.

A könnyebb műfajú koncertek az Erzsébet térre kerültek, ahol egy különleges hangulatú helyszín az OperaBár pódiumszínpad és a hozzá kapcsolódó FesztiWine terasz. Itt a kitűnő zenék mellé fiatal kézműves borászatok, családi pincészetek kínálják friss, különleges boraikat. A fesztivál tíz napján itt fellépők között találjuk Elsa Vallét és a Stereo Swinggel érkező Szűcs Gabit. A Tom Stormy Trió Petrovinával lép fel, a Miskolci Dixieland Band Malek Andreával, Micheller Myrtill a Swinguistique-kel. A zárónapon Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint kvartett műsorát hallgathatják meg.

A fesztivál színházi bemutatóinak kezdése előtt most sem marad el a Miskolci Balett előadásában szokásos Utcatánc, és az előadások utáni Good Night Music.

Két kiállítás kíséri a fesztivál napjait. A Színészmúzeumban a moszkvai Bahrusin Színházi Múzeum tárlata az orosz balettművészet 20. század eleji művészóriásait mutatja be. A Miskolci Nemzeti Színház nézőtéri társalgójában zongorakiállítás várja az érdeklődőket. A varázslatos hangszerek hangját nosztalgikus hangulatkoncerteken ismerhetik meg a nagyszínházi előadásokat megelőzően, valamint az előadások szüneteiben. S ha már zongora: Gerebics Sándor Időn túli hangzás című filmjét a Bogányi-zongoráról a Szent István téri LED-falon vetítik le a nézőknek.

A Miskolc belvárosában kialakított fesztiválzónában kézműves vásárkorzó és ételkülönlegességeket kínáló gasztroplacc várja a fesztivállátogatókat.