Ősztől Párizsban tanít Fassang László

Ősztől a világhírű párizsi Konzervatórium tanára lesz Fassang László orgonaművész. Bruno Mantovani igazgató értesítését a napokban vette kézhez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Művészetek Palotája és a Zeneakadémia orgona projektjeinek egyik szakértője, a Müpa orgona hangversenyeinek művészeti szerkesztője.

Albert Mária / Gramofon.hu

„Philippe Lefebvre, a Notre Dame neves orgonistája nyugalomba vonul, az ő állását hirdették meg. Heti négy órában fogok improvizációt tanítani orgonán” – mondta el a Gramofonnak a muzsikus. César Franck óta nem volt a Conservatoire National Superieur orgona tanszakán külföldi professzor, Franck egyébként eredetileg belga volt, így nem is igazán számított idegennek. Lisztet épp azért nem vették fel, mert külföldi volt – tért ki rá Fassang László. A jelentkezéseket novemberig kellett elküldeni az intézményhez, mellékelve a nemzetközi karriert, a tanításban szerzett szakmai tapasztalatot alátámasztó dokumentumokat, motivációs levelet, életrajzot. Ezeknek alapján történt az előválogatás, amelynek eredményeképp négy jelöltet hívtak be próbatanításra és állásinterjúra. Három növendékkel kellett foglalkozni az igazgató által kijelölt független zsűri előtt.

„Mostantól a névjegykártyám egyesíti a két rangos intézmény nevét: a Liszt Akadémia és Conservatoire tanára” – hangsúlyozta az orgonaművész, hozzátéve, hogy az itthoni pedagógiai és koncert tevékenysége töretlen, „tömbösítve” adja az órákat, nem szükséges minden héten Párizsba utaznia. Úgy véli, új lehetőségek nyílnak meg a két nagy hagyományú felsőfokú iskola közti kapcsolatokban. „Korábbi tanáraim – Thierry Eschaich, Jean-Francois Zygel, Olivier Latry, Michel Bouvard – lesznek a közvetlen kollégáim, akikkel megtiszteltetés lesz együtt dolgozni. Vincent Le Quang, akivel lemezt készítettünk és emlékezetes hangversenyeken játszottunk szintén tanártársam lesz."