Ötödik alkalommal vár a Cziffra Fesztivál

A zene szabadsága mottóval február 16-án veszi kezdetét a Cziffra György Fesztivál. S ahogy a korábbi esztendőkben, a programsorozatot megelőzi a hozzá kapcsolódó mesterkurzus, február 14-től. A jubileumi, ötödik fesztivál kiemelt vendégművésze Vadim Repin hegedűművész. A klasszikus zenei hangversenyek mellett izgalmas, a művészetet a tudománnyal összekötő estékkel is találkozhat a közönség. Ezen felül bárest, kiállítás és jazzkoncert ugyancsak színesíti a programot. Mint minden évben, idén is jelentős figyelmet fordítanak a fiatalokra, nekik szóló programokkal várják őket, valamint ismét kiosztják a Cziffra Fesztivál rangos díjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre fesztiválját, amelyet a XX. század második felében élő egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének, Cziffra György emlékének ajánlott.  

“Örülök, hogy Cziffra György szellemi örökségét tovább építve olyan jövőbe mutató programokat sikerült elindítanunk – támogatóink segítségével –, mint a mesterkurzusok, vagy a Cziffra Fesztivál díjai, amely által eddig több mint 10 millió forint összeggel volt lehetőségünk támogatni a pályájuk elején álló, fiatal művészeket, valamint elismerni a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket” - vélekedik Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője. 

A fesztiválprogramot megelőzi a Cziffra Fesztivál Mesterkurzusa, amely idén bővült: a zongora és a cigányprímás oktatás mellett Miklósa Erika ének kurzusán is részt vehetnek az érdeklődők a X. kerületi Kroó György Zeneiskolában, február 14-e és 16-a között. 

A Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, a mesterkurzus mellett díjakkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre. A Győztesek koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba február 19-én, a MOMKultban: a Cziffra Fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái lépnek fel.  

 

Balázs János (fotó:Teknős Miklós)

A CZF5 kiemelt vendége idén Vadim Repin hegedűművész, aki a gálakoncerten szerepel február 23-án, a Zeneakadémián a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel. A hangversenyen adják át a Cziffra Fesztivál – erkölcsi és anyagi elismeréssel egyaránt járó – rangos díjait három kategóriában: CZF Tehetségdíj, CZF Ifjú Tehetségdíj és CZF Életműdíjak, amellyel a legkiemelkedőbb emberi, művészeti teljesítményeket ismerik el. A zsűriben hazánk elismert és nagyra becsült művészeit, tudósait és intézményvezetőit tisztelhetjük. A nemes ügy két önkormányzat támogatásával - Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat - valósulhat meg. 

A Lélek és logika című esten, február 17-én Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter és Bősze Ádám eszmecseréjét hallgathatja meg a publikum a zenélést és az életet is érintő fontos kérdésekről. A MOMKultban rendezett programot Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduója tölti meg muzsikával. 

Paganini virtuozitását idézi meg a „Paganini Plusz” című koncert. Paganini Caprice-ait Lendvay József Liszt-díjas Érdemes művész játssza, aki 1997-ben Paganini-díjat vehetett át. A hangversenyt egyedivé téve az eredeti művek rögtön két tükörben is a közönség elé tárulnak: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc által zongorára komponált etűdöket játssza el, majd Oláh Kálmán Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész erre az eseményre készített átdolgozásában hallhatjuk majd a művek XXI. századi transzformációját. A hangverseny a Zeneakadémián hangzik fel, február 18-án. 

Dr. Bagdy Emőke pszichológus a Cziffra Fesztivál részére készítette hiánypótló előadását, amely során az érdeklődők tudatállapotok között kalandozhatnak a tudomány és a művészet segítségével, valamint a művészi lét életformájának egyedi kihívásaira kereshetik a megoldásokat. A MOMKultban rendezett, február 20-i estet Balázs János zongorajátéka színesíti.  

A füstös „Kedves presszót” a korabeli bárok világát és a két világháború közti “boldog békeidők” különleges hangulatát a 20-as, ‘30-as, ‘40-es évekbeli slágerekkel varázsolja elénk Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával a Báresten, 21-én a MOMKultban.

A Jazzical Trio exkluzív koncertjének műsora is külön erre a február 22-i az estre készült, s Liszt Ferenc és Cziffra György művészete előtt tiszteleg. Ismert Liszt-dallamok, valamint Cziffra György által gyakran előadott művek lesznek hallhatók a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. 

Simon Izabella zongoraművésznő a legkisebbeknek szóló interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertjén, február 23-án, a MOMKultban Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei is bemutatkoznak.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban, február 16-án a Keleti Márton által rendezett „Szerelmi álmok – Liszt” című filmet vetítik, ugyanis az alkotásban szereplő Liszt-művek Cziffra György és Szvjatoszlav Richter előadásában hangzanak fel. Az est vendége Hildebrand István lesz: a film Kossuth-díjas operatőre Cziffrával kapcsolatos élményeiről mesél majd. 

Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása február 17-én nyílik a MOMKult Reich Károly lépcsőházgalériájában, valamint bemutatjuk a Steinway 21. századi fejlesztését, a Spirio zongorát. 

„Senki nem válhat halhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.” (Sztravinszkij)

Egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzá tartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely a 2020-as fesztivál ideje alatt újra megtalálható lesz a Szamos üzletek kínálatában. A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott és a második fesztiválon bemutatott Cuvée a Rubato nevet kapta, és azóta is igazi kuriózum a borfogyasztók körében. A Takler Pincészet minden évben a fesztivál tiszteletére palackozza a tölgyfahordóban érlelt nemes cuvée-t. 

 „Aki idén is ellátogat a Cziffra György Fesztivál programjaira, találkozhat klasszikus zenei csemegékkel, előadásokkal és beszélgetésekkel, fiatal tehetségekkel és bárhangulattal. A műfaji sokszínűség és értékalapú irányelvünk idén is egyedi produkciókat eredményez, amely reményeim szerint maradandó élményt nyújt a zeneszerető közönségnek” -  összegez Balázs János. 

(Nyitókép: Cziffra György egy 1958-as koncerten)