Pályázat magyar-lengyel zenei albumokra

Ismét meghirdeti nyílt pályázatát a Wacław Felczak Alapítvány, amely magyar–lengyel tematikájú vagy magyar és lengyel alkotói együttműködésben megvalósuló zenei albumok kiadását segíti elő. A Felczak-lemezek sorozat lengyel–magyar együttműködésben született albumokat ad ki hat műfajban; komolyzene – népzene; jazz – kortárs zene; világzene – könnyűzene. A lemezek a legegyetemesebb nyelven, a zenében mutatják meg, hogy a két nép barátsága nemcsak a történelmi múltból ered, hanem közös érzelmek, értékrend, közös gondolkodásmód táplálja máig.

A Felczak-lemezek sorozatot Rosonczy-Kovács Mihály kezdeményezésére és szakmai gondozásával a Fonó Records indította útjára 2018-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Missziójuk, hogy a Wacław Felczak Alapítvány a magyar–lengyel barátság és együttműködés további elmélyítését segítse elő, mindezt kulturális eszközökkel egyaránt támogatva. 

A Felczak-lemezek sorozat lengyel–magyar együttműködésben született albumokat ad közre hat műfajában; komolyzene – népzene; jazz – kortárs zene; világzene – könnyűzene. A lemezek a legegyetemesebb nyelven, a zenében mutatják meg, hogy a két nép barátsága nemcsak a történelmi múltból ered, hanem közös érzelmek, értékrend, közös gondolkodásmód táplálja máig. Ez biztosítja, hogy az Európai Uniónak is példaadó magyar–lengyel barátság a jövőben is éljen és új tartalmakkal gazdagodjék. Az Alapítvány 2021-ben folytatja a programot, amelynek pályázati keretösszege közel 14 millió forint. Minden évben maximum 4, komoly szakmai eredményekkel rendelkező művész magyar-lengyel tematikájú lemezének kiadását, valamint maximum 3 ígéretes tehetség magyar-lengyel tematikájú lemezének felvételét támogatja. 

(Rosonczy-Kovács Mihály)

Szakmai zsűri tagja Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Harcsa Veronika, Fonogram-díjas jazz-énekes,  Rosonczy-Kovács Mihály, Junior Príma-díjas népzenész, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának tagja, valamint Tóth Tibor könnyűzenei menedzser, fesztiválszervező. 

A pályázatra március 31-ig lehet jelentkezni, az eredményhirdetés április 26-án lesz. 

Az előkészítő programsorozat keretében négy lemez jelent meg; a Szent Efrém Férfikar Benedicamus albuma Fonogram-díjra lett jelölve, Lajkó Félix és a Vołosi lemeze pedig Magyarországon és Lengyelországban is elnyerte a Fonogram-díjat. A sorozat része volt még Fekete-Kovács Kornél-Kuba Stankiewicz Bridges című jazz-kortárs albuma, valamint a Hungarian FolkEmbassy: Báthory-Balassi-Bem-Balatonboglár címet viselő, komolyzenei-népzenei lemeze. 

A pályázat részletes kiírásáról bővebb információ: 

Felczak-lemezek pályázati kiírás természetes személyeknek

Felczak-lemezek pályázati kiírás jogi személyeknek