Pribojszki Mátyás és a west coast jump esete

Ritkaság, hogy a Gramofon a blues világából érkező lemezről számol be, de Pribojszki Mátyás új albumát jó szívvel ajánljuk a jazzrajongók figyelmébe is.

Márton Attila

Az ortodox jazzbarátok viszolygása ellenére a modern blues együttesek hallatlanul népszerűek, és a későbbi jazzrajongók számára jelenthetik a jazzhez vezető út első állomását. Pribojszki Mátyás egyike a hazai blues zenészek legszűkebb elitjének, aki nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szájharmonikás, és olyan blues nagyságok körében forog, mint Charlie Musselwhite vagy Duke Robillard. Tucatnyi lemezzel, és negyven fesztivál fellépéssel a háta mögött új albumán saját együttesét a Pénzügyőr Zenekar fúvóskórusával „erősítette meg”.  Így a szájharmonika és a blues-négyes páratlan egyedi hangzást kapott háttérben a réz- és nádfúvósokkal. Álljon itt a „leader” külföldön nehezen használható neve helyett frissen felvett Jumping Matt & his Combo felállása: Pribojszki Mátyás ének, szájharmonika, Szász Ferenc gitár, Csizmadia László bőgő és Molnár Dániel dob. A dalok Pribojszki angol nyelven előadott szerzeményei, az egyetlen kivétel a nagy amerikai blues shouter, Big Joe Turner nagy sikerszáma, a „Switchin’ in the Kitchen”.

A hangszereléseket Pribojszki együttese készítette, a fúvósokat pedig a kitűnő trombitás, Almási Attila hangszerelte. A „west coast jump”-nak elkeresztelt zene a blues, a boogie-woogie, a swing, a rock and roll, a soul és a funky elemek igényes kombinációja.

Cím: Mátyás Pribojszki Band Presents Jumping Matt & His Combo feat. Custom Big Band: Dressed Up

Szerzői kiadás

Katalógusszám: PMCD009/2018