Prímásverseny - nyolcadik alkalommal

Bár az idei Anna-bál elmarad, az egyik kísérőrendezvényét, a Balatonfüredi Prímásversenyt az Anna Fesztivál keretében megrendezik július 21-én és 22-én. A nyolcadik alkalommal meghirdetett versenyre a hagyományos magyar népzenét játszó 16 és 35 év közötti hegedűsök jelentkezését várják 2020. július 6-ig. 

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke prímásversenyt hirdet hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára. Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt el 35 éves. A színpadi versenyt július 21-én és 22-én tartják a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. 

 

A versenyen minden prímásnak két kötelező és egy szabadon választott versenyszámot kell bemutatnia egyenként 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámokban a versenyzőknek széki és gömöri összeállításokat kell muzsikálnia, a szabadon választott versenyszámban pedig a teljes Kárpát-medence népzenei anyagából választhatnak. A megmérettetés során a szervezők minden versenyző számára gondoskodnak a megfelelő színvonalú kísérő zenekarról.

Az első három díjazott pénzjutalomban részesül, az első helyezett további nyereménye pedig, hogy felléphet a 195. Anna-bálon. A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei: Árendás Péter, Koncz Gergely, Lakatos Róbert és Salamon Beáta lesznek.

Július 22-én 21 órától a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren felállított nagyszínpadon. 

Pályázni július 6-án 12 óráig lehet a Hagyományok Háza honlapján található, online jelentkezési lap kitöltésével. 

Bővebb információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/balatonfurediprimasverseny2020