Roma fiatalok kamarakoncertjei

Lakatos György hegedűművész és hátrányos helyzetű roma származású növendékei adnak koncertet kedden és csütörtökön (március 25-én és 27-én), a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, a konzervatórium Ferencsik-termében.

Albert Mária / Gramofon.hu

A hegedűművész 2013-ban elnyerte a New Yorkban megrendezett American Protégé Nemzetközi Zenei Versenyen a felnőttek között az első díjat és a legjobb előadónak járó oklevelet. Lakatos György tavaly ősz óta kamarazenét tanít a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. „Néhány kivételtől eltekintve vidékről érkezett, hátrányos helyzetű roma származású fiatalok tanulnak nálam. Arra gondoltam, olyan koncertet szervezek nekik, amelynek első részében ők játszanak, a második részben pedig kamaraformációkká alakulva én is csatlakozom hozzájuk” – mondta el Lakatos György.

„A mai nehéz időben a hangverseny tükröt mutathat a többségi társadalomnak, szemben azokkal a negatív sztereotípiákkal, amelyek általánosságban a kisebbség felé irányulnak. Szándékom szerint a koncert üzenete az, hogy ezek a fiatalok igenis tanulni, gyakorolni, teljesíteni akarnak. Még csak 12-18 évesek, de hiszem, hogy egy évtizeden belül viszontláthatom őket a pódiumon, akár zenekari muzsikusként, akár szólistaként” – mutatott rá a hegedűművész-tanár.

Igen színes a műsort állított össze: Beethoven, Schubert, Bach Haydn, Dvorák darabokat játszanak. „Növendékek számára elég fajsúlyos a program, de túl akartam lépni a korosztályos kereteken. Azért gondoltam Gershwinnel befejezni a műsort, hogy a jazzhez kapcsolódó készségüket is megmutassuk.  Annál inkább, mert két fiatal zongorista is fellép velünk, Fehér Norbert és Oláh Krisztián, aki híres családból származik, a zeneszerző-zongorista Oláh Kálmán egyik fia.” A többi fellépő közül megemlítette Ónodi Lászlót, aki a felnövekvő hegedűs generáció egyik nagy ígérete, Sztojka Zoltán pedig azért érdekes, mert bár fő tanszaka a brácsa, ugyanolyan jó színvonalon hegedül. A növendékek közül páran fellépnek a Snétberger Zenei Tehetség Központ május 3-i zeneakadémiai koncertjén is, ahol Lakatos György ugyancsak tanít. „Hetente kétszer van kamaraóra, ám óra előtt vagy után igyekszem valamennyi időt eltölteni velük, baráti kapcsolatot kialakítani, ilyenkor több dolgot tudok meg róluk, és, ha kell, jobban segíthetek személyes kérdésekben. Elsősorban édesapámtól vettem át a pedagógiai módszereket, aki zenekarvezető prímás volt, ma nyugdíjas. A Zeneakadémián Kiss Andrástól és Szenthelyi Miklóstól lestem el pedagógiai metódusokat.”

Március 29-én saját koncertje lesz a Rózsavölgyi Szalonban. Czene Rudolf Rudolf zongorista partnerével először Mozart 379-es hegedű-zongora szonátáját adják elő. A második részben könnyedebb, szalon-hangulatú muzsikát játszik, Kreisler, Sarasate, Paganini, Wienawski darabokat. Lakatos György 8 éves kora óta hegedül, zenész családban született: édesapja hegedű szakon Rados Dezső, zongorista édesanyja Hernádi Lajos növendéke volt a Zeneakadémián.