Schiff András köszöntése – Mozartiade Salzburgban

Salzburg már az év első hónapját is Mozartnak szenteli: a  Nemzetközi Mozart Alapítvány a Salzburgi Mozarteummal együttműködve rendezi meg évek óta a népszerű eseménysorozatot. Nem nevezik fesztiválnak, pedig nagyon is az: hiszen január  23-tól tizenegy nap alatt a világból megannyi jelentős művész hallható-látható, egy biztos közös vonással: a Mozarthoz való kötődéssel. A sok ismert zenei nagyság között egy valaki kiemelten visszatérő vendég: Schiff András, akinek művészetét különös becsben tartja a salzburgi Mozart-hét. A korábbi években szinte Mozart valamennyi szóló és zenekari zongoraművét eljátszotta itt, míg az idén három különböző koncerttel örvendeztette meg közönségét.

Dr. Székely György / Gramofon.hu / Salzburg

Schiff az utóbbi időben fantasztikus formában van, és csak úgy halmozza a koncerteket. Decemberben a londoni közönséget kápráztatta el egy hatrészes Bach sorozattal, amit a 60. születésnapján tartott ünnepi koncerttel koronázott meg. Koronás főből egyébként jutott itt a közönség soraiba is, ugyanis a királyi család több tagja jelenlétében tüntette ki a magyar zongoraművészt Edvárd kenti herceg a Londoni Filharmonikusok Társaságának Aranyérmével. E kitüntetést Európa patinás zenekara 1870-ben, Beethoven századik születésnapján alapította, arra emlékezve, hogy a Társaság megrendelésére született Beethoven Kilencedik szimfóniája. Brahms, Sztavinszkij, Ligeti, a zongoristák közül Richter, Horowitz, Brendel neve szerepel egyebek között  a kitüntetettek nem mindennapi névsorában. Az ünnepi koncerten Bach Goldberg- és Beethoven Diabelli variációival kápráztatta el a közönséget, amit egy koncerten eljátszani sportteljesítménynek sem utolsó. A nem mindennapi elismerés átadása alkalmából a kenti herceg meleg szavakkal méltatta Schiff jelentőségét a világ zenei életében, és egyben köszönetet mondott azért, hogy oly gyakran hallani őt a szigetországban.

Salzburgban is valóságos ünneppé vált Schiff három koncertje, amelynek programja érdekes koncepció köré épült: az 1784-es év gazdag termését illusztrálta saját zenekarával, a „Capella Andrea Barca”-val. Ez az év Mozart életében életének egyik legtermékenyebb, legboldogabb időszaka volt. Megszületett második gyermeke, és az év végén belépett a szabadkőműves páholyba. Szinte folyamatosan koncertezett és eközben megírta hat csodálatos zongoraversenyét, amelyek a műfaj addigi csúcsainak számítanak. Kamaraművei sorából kiemelkedik az Esz-dúr zongoraötös, a B-dúr („Vadászat”) vonósnégyes, a c-moll zongora- és B-dúr hegedű-zongoraszonáta. E művek mind megszólaltak a koncerteken Schiff András zenekarában ülő neves szólisták előadásában: a Panocha vonósnégyes, Louise Pellerin oboaművész, Yuuko Shiokawa hegedűművész közreműködésével. Az itt megszólaltatott,  1921-ben készült Bechstein  zongora a nagy német zongoraművész Wilhelm Backhaus kedvenc hangszere volt, lemezfelvételein ez a hangszer hallható. Schiff átszellemült játéka, kamarazenélése a közönséget és a kritikusokat is lázba hozta, nem mindennapi sikernek voltunk tanúi.

A Mozart hét programjában hagyományosan szerepel minden évben egy operaelőadás is. Gluck: Orfeusz és Euridiké operáját rövidített, balettzenék nélküli verzióban adta elő a főintendáns Mark Minkowski saját együttese (Les Musiciens du Louvre Grenoble) és a Mozarteum zenekarából összeültetett zenészeivel. Az előadás fogadtatása vegyes volt, de a címszereplő Bejun Mehta kontratenor énekes (a neves karmester, Zubin Mehta unokaöccse) hatalmas sikert aratott. Minkowski két éve tartó működése ótat a Mozart életművével kontrasztáló kortárs zenei művek száma látványosan csökkent, de szerencsére a „rezidens zeneszerző” sorozat tovább folytatódott: a neves észt zeneszerző, Arvo Pärt munkásságát mutatta be több együttes, köztük a Camerata Salzburg, a Skót Kamarazenekar és a Bécsi Filharmonikusok. Utóbbiak nagysikerű koncerteket adtak, Daniel Barenboim és Paavo Järvi vezényletével. Ki kell emelni a programok közül még Joshua Bell Brahms játékát, Christiane Karg, a fiatal de már sztárnak számító német énekesnő  két Mozart zenekari matinéját.

A Mozart-hét kiváló szereplőinek felsorolása alig lehetséges: sztárok, fiatal tehetségek, kamaraegyüttesek hosszú sora. Egy tehetségre azonban még fel kell hívnunk a figyelmet: a 31 éves angol karmesterre: Robin Ticciattira, aki idén a Skót Kamarazenekarral adott koncertet. Sir Colin Davis és Simon Rattle ajánlására már hét éve szerepel Salzburgban, mára a Glyndebourne-i fesztivál főzeneigazgatója, egy svéd operatársulatnál pedig vezetői állást nyert el. Mozart, Richard Strauss és Arvo Pärt műveinek dinamikus interpretációi nagy sikert arattak.  Salzburg tehát továbbra is megszolgálja a „Zene fővárosa” elnevezést, híre nem fakult meg. Aki csak teheti, már néhány nap alatt is életre szóló élményekben részesülhet a hihetetlen zenei és kulturális választékból.