Skandinávok minden mennyiségben

Már szinte megszokhatta a hazai jazzrajongó, aki követi a nemzetközi trendeket, hogy a korábban is a jazzvilág első vonalában helyet foglaló északi jazzművészek még addigi aktivitásukat is messze felülmúlják az utóbbi években. És most jön a meglepetés: ezúttal nem az ECM kiadó tengersok skandináv lemezéről ejtünk szót, hanem egy szerény finn zongoristáról, aki a dallamos Iiro Rantala névre hallgat.

Márton Attila

Nem sajtóhiba a két i betű, a fránya finn nyelvben vannak ilyen érdekességek, most a sokak által vitatott „halszagú rokonságra” ne is térjünk ki… Szóval 1970-ben Helsinkiben megszületett Iiro Rantala, akiből a finnek neves zongoraművésze lett. Ez a minden jó zenére nyitott személyiség a legnagyobb nyugalommal „pendlizik” a zene világában, és mivel a jazzben is otthonosan mozog, nos, ezért írunk róla a jazzrovatban.

Természetesen zeneileg abszolút iskolázott muzsikusról beszélünk, hiszen többek között a híres New York-i Manhattan School of Musicban is tanult, mégpedig klasszikus zenei képzést kapott.

Pár éve ugyancsak a német ACT kiadó jóvoltából ismerhettük meg Good Staff c. albumát, amelyet a híres svéd gitárművésszel, Ulf Wakeniusszal készített. (Wakeniusról tudni kell, hogy éveken át volt Oscar Peterson kísérője, sőt intenzív zenei támasza, mivel az utolérhetetlen virtuózt ért stroke következtében a balkeze teljesen megbénult.) Szóval az említett CD-n is bebizonyosodott, hogy a finn pianista nagyon szeret jó értelemben vett eklektikus albumokat készíteni, mert Puccini Turandotjából éppúgy játszott az említett duó, mint Bizet Carmenjéből, de ugyanezen a korongon Coltrane Giant Stepse éppúgy elhangzik, mint Stevie Wonder Sir Duke-ja, vagy a What A Wonderful World c. világsláger…

Ezúttal – egy külön címet nem kapott albumon – Mozart, Bernstein és Lennon nevét olvashatjuk a finn művész neve alatt. Mozart egyik zongoraversenyét adja elő a Brémai Filharmónia 34 tagú kamarazenekarának közreműködésével, majd Leonard Bernstein Candide c. egyetlen operájának nyitányát, és John Lennon világhírnévre szert tett Imagine-jét. Szerényen négy saját kompozíció is elhangzik, köztük a tragikusan elhunyt svéd zongoristát elsirató Tears for Esbjörn.  A lemez Rantalát igazolja, mivel élvezetes hallgatnivaló az egész zenei matéria. A borítón aztán el is mondja, hogy „bemelegítésképpen” Bachot és Chopint szokott játszani, majd improvizálgat. És amikor új számot komponál, nem írja le, de ha másnap is emlékszik még rá, akkor érdemes továbbfejleszteni, kidolgozni, viszont ha nem, akkor legjobb elfelejteni... Érdekes, figyelemreméltó munkamódszer, az biztos…

Cím: Iiro Rantala –  Mozart, Bernstein, Lennon  The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen

Kiadó: ACT – Hangvető

Katalógusszám: 9868-2