Sorozatok az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör különböző sorozataival is rendszeres és tartalmas szórakozást kíván nyújtani közönségének. Ezekből a koncertekből, előadásokból adunk ízelítőt novemberi ajánlónkban.

Becze Szilva szerkeszti és vezeti a Könnyed Kortárs Kalandok sorozatot, melynek keretében november 7-én az Anima Musicae Kamarazenekar ad koncertet. A szerkesztő-műsorvezető így ismerteti a műsort: „Vajon milyennek képzeljük a régmúlt zeneszerzőit? Idős emberek alakjában jönnek elénk, vagy eszünkbe jut, hogy egyszer ők is voltak fiatalok? És hogyan emlékeznek majd a mai művészekre sok évtized, évszázad múlva? A Könnyed Kortárs Kalandok záróhangversenyén fiatalok és kíváncsiak a zenészek, fiatalok és vállalkozó szelleműek a zeneszerzők. Az Anima Musicae Kamarazenekar muzsikusai szó szerint kortárs alkotók műveit mutatják a közönségnek. Kortársak, sőt, generációs társak ők, akik hol melankolikus, hol mesebeli, és mindig rendkívül ritmikus zenével nyitnak kaput az új zene következő, illetve már meglévő, de még mindig nyitott, fiatalos lelkű hallgatói számára...”

A fiatal művészgeneráció két kiválósága lesz november 11-én a Házimuzsikában Becze Szilvia vendége. Zemlényi Eszter csillogó koloratúrszopránja már sokszor elkápráztatta a koncertlátogatókat, rendszeres fellépője a hazai opera- és oratórium-előadásoknak. 2013-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen mint oratórium-dal énekes Halmai Katalin tanítványaként, 2016-tól Kertesi Ingrid az énekmestere.

Varga Gergő Zoltán 2015-ben kitüntetéssel végzett az egyetemen zongoraművész-tanárként, tanára Némethy Attila volt. 2016-ban megnyerte az Országos Cziffra György Zongoraversenyt. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója.

Varga Gergő Zoltán és Zemlényi Eszter

A művészektől egész biztosan meg fogjuk tudni, milyen személyes élményeik vannak a művekkel kapcsolatban.  Annyit elárulhatunk előre, hogy Varga Gergő Zoltán számára nagy élmény volt, amikor Beethoven szonátáját fortepianón szólaltathatta meg, Liszt XII. magyar rapszódiája szerencsét hozott számára, a Rachmaninov darabokhoz pedig nagyon bensőséges élmény fűzi.

Igazán ritka ajándék az élettől egy zenész számára, ha egyszerre két műfajban is ki tud teljesedni. Kettősfogás című memoár kötetében az idén 80 éves Deseő Csaba erről a gazdag és sikeres életpályáról mesél. Amellett, hogy az Állami Hangversenyzenekar tagjaként koncertezve a világot járta, a dzsessz világában is elismert előadóművész, zenekarvezető volt. A Társaskörben többször fellépett, itt ünnepelte 70. születésnapját is és most a nyolcvanadikon ismét régi barátokkal, zenésztársakkal áll színpadra. Eljátsszák majd a nagy kedvencek: Django Reinhardt, Stephane Grappelli, Fats Waller szerzeményeit és Deseő Csaba saját kompozícióit is, hogy egy jókedvű muzsikálással bevonják a közönséget a régi dzsesszklubok hangulatába. November 16-án Gyárfás István jazzgitárossal várnak mindenkit, aki az egykori Dália Jazz Klubban valaha is járt és azokat is, akik csak szerettek volna.

Deseő Csaba

Mitől lesz egy menüett boszorkányos vagy egy scherzo tündéri? Helyettesíthető-e a csembaló hárfával vagy zongorával? Lehetséges-e megírni egy kései stílusú művet a pálya kezdetén? Létezik-e zenei időgép, mely a 20. század közepéből visszarepít a 18. század közepébe? A Budapesti Vonósok muzsikusai háromféle formációban, trióban, kvartettben és kvintettben a műfaj legérdekesebb, legjelentősebb darabjaiból játszanak, a kérdésekre pedig Molnár Szabolcs, zenetörténész – számítva a közönség segítségére – igyekszik válaszolni a november 21-ei esten.

B. A. C. H. címmel indított sorozatot a 2019/20-as koncertévadban az Óbudai Társaskör és az Anima Musicae Kamarazenekar, Dinyés Soma közreműködésével. A négy hangversenyből álló klasszikus zenei kalandozás a zenetörténet legnagyobb hatású családját, a Bach famíliát állítja középpontjába. A család zeneszerzőtagjainak műveiből összeállított műsorok reflektálnak a saját maguk által is oly gyakran használt zenei-névbeli párhuzamra: a B-A-C-H hangok egy-egy koncert kiinduló harmóniai alapját is jelentik majd. A felcsendülő zenéket Dinyés Soma zenetörténeti érdekességekben bővelkedő, rövid bevezetői tagolják. November 23-án a sorozat Zeneművek A hangnemben című része következik.

November 28-án a Gitármuzsika Óbudán című sorozat részeként a DuoCorde és a Tritonus Guitar Trio lép színpadra.

A DuoCorde gitárduót 2017 őszén alapította Szeghy Eszter és Szűcs Renáta. A Széchenyi István Egyetem végzős hallgatói számos rendezvényen, koncerten és külföldi megmérettetésen vettek már részt. Repertoárjuk folyamatosan bővül: eredeti gitárduóra írt darabokkal és saját átiratokkal a reneszánsztól a kortárs zenéig. Ebben az évben két nemzetközi versenyen is részt vettek, Belgrádból a Guitar Art Festivalról egy különdíjat hoztak el, a horvátországi Omisban pedig nyáron 2. helyezést értek el. Céljuk, hogy minél több fesztiválra és mesterkurzusra eljussanak és olyan műveket szólaltassanak meg két gitáron, amelyeket a közönség ritkán hallhat.

Tritonus Guitar Trio

A Tritonus Guitar Trio tagjai Molnár Levente, Szurgyi Gergely és Varga Bálint első alkalommal 2015. január 10-én játszottak ezen a  néven. Ebben az évben mindhárman a győri Széchenyi István Egyetemen folytatták zenei tanulmányaikat, Roth Ede és Arnóth Balázs szakmai irányításával. Az együttes rendszeresen fellép a hazai és külföldi közönség előtt. Országos és nemzetközi versenyeken is eredményesen szerepelnek. Első helyezést értek el a Győri Egyetemi Versenyen és a Szegedi Országos Gitárversenyen. A 2016 novemberében, Pozsonyban megrendezett L. Luthier kamarazene verseny győztesei. 2018-ban a Braga-i kamarazene verseny közönségdíját és a Bratislava Guitar Competition kamaraszekciójának első díját nyerték el. 2019-ben első díjat nyertek a Miamiban megrendezett Guitar Foundation of America gitárverseny kamara kategóriájában. Az együttes folyamatosan bővíti repertoárját, különféle zenei korszakokból válogatnak darabokat és saját átiratokat is készítenek három gitárra. Az est házigazdája és a sorozat szerkesztője Roth Ede gitárművész.