Születésnapi zongoraest és két koncert

Cziffra Györgyről születésnapja alkalmából évek óta hagyományosan koncerttel emlékeznek meg Balázs János zongoraművész és zenésztársai. November 3-án a mester gyermekkorának helyszínén, Angyalföldön a Cziffra Fesztivál idei Tehetség-díjasai, Eszenyi Zsombor (klarinét) és Berecz Mihály (zongora) koncertje lesz hallható, közreműködik Balázs János (zongora). November 5-én a jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg három Kossuth-díjas művész a Zeneakadémián, ezzel emlékezve a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulójára. November 16-án Balázs János a Kroó György Zeneiskola fiatal tehetségeivel együtt ad koncertet a zeneiskola épületében. Nagytétényben pedig – ahol hagyományosan minden évben megemlékeznek Cziffra Györgyről az évforduló alkalmából – idén a többszörösen díjnyertes ifjú zongoraművész, Andrey Gugnin ad szólóestet november 20-án.

„Cziffra György neve, az emögött megbúvó művészi gondolkodás és tettek egyik legfontosabb aspektusa, hogy ráirányítsuk a figyelmet az arra érdemesekre” – fogalmazott egy interjúban Balázs János. A Cziffra Fesztivál Tehetség-díját minden év februárjában osztják ki rangos szakmai zsűri szavazatai alapján. 2022-ben Eszenyi Zsombor és Berecz Mihály kapták az elismerést, akik most Balázs Jánossal együtt lépnek színpadra november 3-án az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

Cziffra György születésének napra pontosan 101. évfordulóján, november 5-én különleges koncertre kerül sor a Zeneakadémián. A zene szabadságának jegyében a nemzetközi Womex Artist díjas Lakatos Mónika roma őserővel átitatott énekhangján kelti életre a cigány népdalokat, azok minden bánatát és örömét; Dresch Mihály újraértelmezi a jazz és népzene kapcsolatát; Balázs János Steinway Artist, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pedig megteremti a klasszikus zongorajáték szabadságát, visszahozva a koncerttermekbe azt a hagyományt, amikor az előadó a szerző társául szegődött. Ezen az estén a fellépő művészek saját stílusuk mellett a műfajok sokszínű lehetőségeit előtérbe helyezve, új zenei világot teremtenek közösen a színpadon.

Az eredetiek szerint meghirdetett koncert negyedik résztvevője, a nemrégiben elhunyt Szakcsi Lakatos Béla fájón fog hiányozni ezen az estén mindannyiunknak, ahogy a teljes magyar kulturális és zenei életnek is. A koncertet a három művész Szakcsi Lakatos Béla emlékének is ajánlja.

November 16-án a kőbányai Kroó György Zeneiskola zenekarának fiataljaival játszik együtt egy koncerten a Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János. A Kroó György Zeneiskola a Cziffra Fesztivál állandó partnereként a fesztivál Mesterakadémiájának ad otthont évről évre. Ritka alkalom, amikor sor kerülhet a közös zenekari koncertre, amely inspiráló élményt jelenthet fiatalnak és ismert művésznek egyaránt.

 

(Andrej Gugnin - fotó: Boris Scitar)

Cziffra György felnőtt életének jelentős magyarországi szakaszát Budafokon töltötte, a nevét viselő Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér pedig évről évre koncerttel emlékezik a mesterre. Idén a fiatal, de rendkívül sokoldalú és erőteljes zongoratechnikájáról híres Andrej Gugnin ad koncertet november 20-án. Gugnin 2013-ban elnyerte a bécsi Ludwig van Beethoven Nemzetközi Zongoraverseny 2. díját, három évvel később pedig a Sydney-i Nemzetközi Zongoraverseny 1. díját is megkapta, így robbant be a klasszikus zene nemzetközi élvonalába.

Az angyalföldi, a budafoki és a kőbányai koncert látogatása díjmentes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a cziffra100 weboldalán található e-mail címeken lehet. További információk és jegyvásárlás a zeneakadémiai koncertre a cziffra100 weboldalán.